Acasă93Buzău: O ucraineană sociolog, refugiată din Herson, a ales reconversia profesională prin...

Buzău: O ucraineană sociolog, refugiată din Herson, a ales reconversia profesională prin cursurile organizate de AJOFM

Cinci ucraineni, printre care şi o femeie sociolog din regiunea Herson, s-au refugiat în România din calea războiului şi au ales să îşi refacă viaţa, un prim pas fiind cel de a se înscrie, la Buzău, la cursurile de formare profesională în meseria de maseur sau în cadrul unor cursuri pentru dezvoltarea competenţelor de limba engleză, a transmis Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

‘Am avut o persoană, un refugiat, un bărbat ucrainean care a terminat cursul de competenţe în limba engleză şi la ora actuală este în plină desfăşurare un curs de maseur, la centrul de formare profesională unde participă patru femei din Ucraina refugiate. Bărbatul din Ucraina şi-a dorit competenţe în limba engleză pentru că sigur pleacă într-una dintre ţările din vestul Europei iar pentru cele patru persoane care sunt înscrise la cursurile de maseuri, cel puţin aceasta este declaraţia lor iniţială, vor să rămână în România. Sunt din zona Herson şi îmi spuneau că nu mai este nimic acolo în picioare şi acolo va fi întotdeauna o zonă de tensiune, nu vor să se mai întoarcă şi vor să rămână în România. Nu doar la noi este o meserie foarte căutată, ci în tot spaţiul european şi nu m-ar mira ca la un moment dat să plece în alte ţări din Uniunea Europeană’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Printre cele patru femei refugiate se numără şi un sociolog care şi-a dorit reconversia profesională pentru a se putea integra piaţa muncii.

‘Vorbim de femei cu copii, femei care au avut altă structură profesională înainte de a ajunge în România, dar s-au adaptat pentru o viaţă concretă de zi cu zi la noi în ţară. Mai mult decât atât, au apreciat nivelul şi felul de pregătire a învăţământului românesc, cel puţin această zonă de formare profesională a Ministerului Muncii, prin agenţiile judeţene pentru că este foarte multă practică aplicată, teorie esenţială pentru dezvoltarea acelor abilităţi şi deprinderi practice şi faţă de învăţământul pe care l-au parcurs, pentru că vorbim de oameni între 35 – 40 de ani, care spun că în România se învaţă mai uşor. Una dintre femei are studii superioare, este sociolog, iar celelalte peroane au lucrat în confecţii, HORECA. Este o satisfacţie pentru noi, pentru că cinci destine au fost schimbate în bine’, a mai afirmat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Totodată, potrivit AJOFM, pentru a beneficia de toate serviciile şi măsurile prevăzute de legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pe parcursul celor nouă luni, cetăţenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat.

După dobândirea unei forme de protecţie internaţională, aceştia se pot înregistra în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă beneficiind gratuit de măsurile de stimulare a ocupării, respectiv medierea muncii prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, formarea profesională, evaluarea şi recunoaşterea competenţelor profesionale. Programele de formare profesională asigură, conform legii, iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. AGERPRES / (A – autor: Florin Zafiu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks