Primăria Braşov va demara un proiect pilot de acordare a unei mese calde elevilor unei şcoli din municipiu, mâncarea urmând să fie gătită la cantina CATTIA- Centrul de Afaceri Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri – care, în prezent, este nefuncţională şi urmează să fie funcţionalizată în acest scop.
Proiectul pilot va fi implementat la Şcoala Gimnazială nr.14, cu 1200 de elevi, care a fost aleasă datorită distanţei mici faţă de spaţiul de producţie al mâncării (această unitate de învăţământ funcţionând în două corpuri de clădire, unul în cartierul Bartolomeu şi altul în Stupini), dar şi pe alte criterii cum ar fi eterogenitatea copiilor care frecventează şcoala, numărul de elevi, apropiat de capacitatea de producţie a CATTIA (1.500 de porţii).
Proiectul, iniţiat de primarul Allen Coliban, pe baza unui studiu de oportunitate, realizat de Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov, prin intermediul Winsedswiss SRL, a fost aprobat de Consiliul Local Braşov.
‘Este un program care funcţionează de ani de zile în şcolile şi liceele din vest, un program prin care elevii beneficiază de o masă de calitate, iar părinţii – de acel confort pe care îl ai când copilul tău mănâncă altceva decât fast-food sau snack-uri. În acelaşi timp, acest program îi permite municipalităţii să îi sprijine şi pe cei aflaţi în situaţii sociale deosebite. Primii beneficiari ai acestui program vor fi elevii Şcolii Gimnaziale nr. 14, după care ne propunem să extindem proiectul la nivelul întregului oraş. Urmează câteva investiţii la CATTIA, pentru a asigura fluxurile şi capacităţile de producţie necesare, după care vom putea demara acest program’, a precizat, vineri, primarul Allen Coliban.
Având în vedere că, din studiul efectuat, a reieşit că majoritatea şcolilor nu deţin spaţii pentru ca elevii să ia masa, a fost aleasă varianta ambalării individuale pentru fiecare porţie, care va fi livrată cu tacâmurile aferente.
Prin studiu au fost propuse şi meniuri – trei tipuri – care includ legume, carne, peşte, cu costuri de producţie de la 8,5 lei/porţie la 16 lei/porţie, în funcţie de ingrediente.
Tot prin studiul menţionat s-a stabilit şi modul de susţinere a unui astfel de program: elevii care provin din familiile defavorizate vor beneficia de o acoperire integrală a costurilor de către primărie, în timp ce familiile cu venit de peste 5.500 de lei/lună/membru de familie vor trebui să acopere integral costurile mesei.
Între cele două categorii, în funcţie de venitul părinţilor, costurile suportate de aceştia ar urma să fie între 80% şi 30% din valoarea serviciului.