Acasă93Bihor: 50.000 de participanţi la festivalul Zilele Sfântului Ladislau

Bihor: 50.000 de participanţi la festivalul Zilele Sfântului Ladislau

Circa 50.000 de persoane au participat la peste 100 de evenimente în cadrul Festivalului Zilele Sfântului Ladislau, organizat, în perioada 19-25 iunie, în peste 10 locuri de desfăşurare din Oradea, a transmis vineri organizatorul – Asociaţia Szent Laszlo.

‘A fost o plăcere să văd Cetatea atât de plină de viaţă – chiar şi activităţile de dimineaţă au atras mulţi participanţi! A fost bine să văd multe feţe zâmbitoare la activităţile pentru copii, iar seara m-am bucurat de energia mulţimii ieşită la festival. Este o mândrie să văd cât de frumos a sărbătorit publicul nostru Marea întâlnire, sloganul ediţiei 2023 a festivalului’, a afirmat preşedintele Asociaţiei Szent Laszlo, Zatyko Gyula, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Festivalul a oferit concerte cu genuri diverse de muzică – de la rock la big band jazz, expoziţii de artă – în săli, dar şi pe stradă, activităţi pentru copii şi pentru familii, tururi tematice ghidate în oraş, activităţi sportive, târg meşteşugăresc şi degustări de preparate maghiare, vinuri şi pălincă.

Anul acesta, la ediţia XI, pe scena din Cetate au concertat atât trupe cunoscute din Ungaria precum Debrecen Big Band şi Tamas Vastag, Charlie şi Charlie Band, Zenevonat alături de Starurile LGT, Geszti Peter şi Bikini, cât şi trupe locale precum Stevie Ker, eMStreet şi Rius & Band.

Grădina filozofică, creaţia pacifistă a lui Nandor Wagner, a ajuns la Oradea în prima zi a festivalului şi a fost vernisată în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau şi poate fi vizitată, până la începutul lunii septembrie, în foaierul Bibliotecii Judeţene ‘Gheorghe Şincai’ Bihor. Lucrarea expusă la Oradea este o reproducere la scară originală imprimată 3D a grupului statuar expus în 2009 în Parcul Filosofic Nakano din Tokyo. Această replică a fost expusă pentru prima dată în 2022 la Galeria de Artă din Budapesta, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Nandor Wagner, iar acum s-a ‘mutat’ temporar la Oradea.

Lucrările de design grafic din cadrul competiţiei Publicritic, aflată anul acesta la a treia ediţie, au putut fi şi ele admirate în oraş. Cele 30 de postere şi 20 de GIF-uri selectate de juriu au fost expuse pe panourile publicitare din staţiile de autobuz şi tramvai din oraş. De asemenea, expoziţia, având ca temă Arta şi banii, este disponibilă şi online pe www.publicritic.com şi pe reţelele de socializare.

Zilele Sfântului Ladislau au beneficiat de sprijinul a cinci sponsori instituţionali, doi sponsori principali şi 16 sponsori. Programul festivalului a fost asigurat de organizatorul principal Asociaţia Szent Laszlo, cu care au lucrat cot la cot şase parteneri principali şi 16 asociaţii partenere, iar festivalul a fost promovat de 20 de parteneri media. Primăria oraşului înfrăţit Debrecen a fost alături de festival şi în acest an.

Zilele Sfântului Ladislau 2023 au fost susţinute de finanţatori instituţionali: Fondul Naţional Cultural (Ungaria) şi Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), precum şi de Consiliul Judeţean Bihor. Sponsor oficial: OTP Bank România.

Informaţii suplimentare, fotografii şi materiale video se găsesc pe pagina de Facebook Festivalul Zilele Sfântului Ladislau – Oradea. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks