Muzeul Judeţean Buzău a organizat prezentarea publică a celor patru sculpturi, în valoare de 44.000 de euro, donate de artista Liana Axinte, stabilită în Germania
Potrivit muzeografului Anghel Alexandru, cele patru lucrări oferite muzeului ‘au un aer straniu de parcă ar fi fost extrase din decorurile animaţiilor lui Tim Burton prin formele expresive, curbate şi alungite în care uneori apare dificultatea definirii concrete a ceea ce se relevă, dar care trimit uneori la asocieri cu figura umană’.
‘La mere oise in Luna’, ‘Construcţie’, ‘Cealaltă casă’ şi ‘Cu toate pânzele sus’, cele patru opere semnate de artistă, sunt voluminoase, colorate, smălţuite şi se regăsesc la graniţa dintre sculptură şi ceramică.
‘Noi am fost contactaţi de doamna Axinte la începutul acestui an, evident a fost o perioadă în care au fost perfectate actele din punct de vedere administrativ. Lucrările au ajuns în România în luna mai a acestui an. Piesele urmează să fie integrate în expoziţia de bază a Muzeului Judeţean Buzău şi ideea de a crea un eveniment de prezentare publică a donaţiei este că avându-le într-o singură sală, publicul poate individualiza mai bine lucrările. Mai mult, dacă de uităm la nuanţele şi la gama coloristică lucrărilor vedem că fac notă discordantă cu ceramica şi celelalte sculpturi deţinute de Muzeul Judeţean Buzău iar acest eveniment are şi rolul de a promova acţiunea de donaţii către muzeele din România ‘, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.
Gestul de a dona lucrările Muzeului Judeţean se află în strânsă legătură cu activitatea artistică pe care Liana Axinte a desfăşurat-o la Buzău.
‘Lucrări ale Lianei Axinte se regăsesc în multe ţări din Europa, în colecţii private sau în muzee ori pe continentul American. Faptul că a fost ales Muzeul Judeţean Buzău pentru această donaţie, din ceea ce am discutat personal cu doamna Axinte a fost definitoriu ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani la muzeul în aer liber din Tabăra Măgura. La Măgura sunt două lucrări ale artistei, mai este o lucrare care se află în faţa muzeului şi mai sunt două lucrări în colecţia muzeului la care se adaugă acestea patru’, a mai precizat directorul instituţiei de cultură.
Conducerea Consiliului Judeţean a apreciat dorinţa artistei românce stabilită în Germania ca patru dintre cele mai importante creaţii ale sale să fie păstrate la Buzău.
‘Eu nu pot decât să-i mulţumesc sincer doamnei Axinte, sunt ferm convins că în nicio secundă nu a uitat România, nu a uitat spiritul poporului român, nu a uitat că aici s-a format ca om, ca artist şi aş mai vrea, nostalgic, să-i mai mulţumesc pentru ceva, o parte dintre lucrările domniei sale se găsesc încă la Buzău, a fost printre pionierii Taberei de Sculptură de la Măgura’, a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.
Liana Axinte s-a născut la Ploieşti în anul 1943, este absolventă în 1968 a Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu din Bucureşti, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din 1970 şi din 1984 devine membră a Asociaţiei Artiştilor Germani.