Acasă55Ciucă: Podul peste Dunăre de la Brăila - motiv de mândrie naţională

Ciucă: Podul peste Dunăre de la Brăila – motiv de mândrie naţională

Preşedintele Senatului, liberalul Nicolae Ciucă, a afirmat, joi, la inaugurarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, că acest obiectiv reprezintă cel mai important proiect românesc de infrastructură de după 1989, ‘un motiv de mândrie naţională’.

‘Avem, astăzi, şansa să păşim pe cel mai mare pod suspendat din România şi al treilea din Europa, aşa cum ne-a plăcut de fiecare dată să vorbim despre acest obiectiv de infrastructură mare. Este cel mai complex şi cel mai important proiect românesc de infrastructură de după 1989. S-au investitit aici multe resurse, s-a muncit mult şi iată că a ieşit un lucru trainic. (…) Este un motiv de mândrie naţională, România reia, cu sprijinul Uniunii din care face parte, obiceiul proiectelor de mare anvergură care nu rămân la sertar. Toţi cei implicaţi am demonstrat împreună că România poate construi serios, eficient şi chiar spectaculos cu eforturile populaţiei ţării şi cu sprijinul concetăţenilor europeni. Pe lângă energia fiecărui om care a lucrat la proiect, sunt puse, aici, în această lucrare, 20.000 de tone de oţel pentru 86 de tronsoane de tablier. Acestea au fost furnizate de Combinatul din Galaţi, iar construcţia segmentelor a fost realizată la Brăila. Avem, astfel, un exemplu excelent de colaborare regională, cu sprijin european, pentru un proiect de mare utilitate în zona Dunării de Jos’, a spus Ciucă.

El a evidenţiat că 85% din fondurile necesare realizării acestui pod provin din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Potrivit preşedintelui Senatului, exemplul de la Brăila trebuie preluat în fiecare dintre regiunile ţării.

‘Avem bani pentru investiţii importante care să schimbe pentru mult timp România. Este nevoie însă de responsabilitate şi de o voinţă de oţel în instituţii şi în societate care să ducă şi la alte proiecte de anvergura acestuia. Este o perioadă în care stabilitatea şi dezvoltarea trebuie să fie obiective non-ideologice şi care să ducă ambele către o modernizare alertă a României şi a regiunii în care trăim. Avem nevoie de acest parcurs, Uniunea Europeană şi toate ţările lumii libere au nevoie ca noi să reuşim pentru că suntem la graniţa cu un război nedrept. Un război şi forţele totalitare nu sunt decât o opţiune pentru dezastru. Pentru noi, Uniunea Europeană înseamnă consolidarea legăturilor dintre români şi dintre aceştia şi restul cetăţenilor europeni, înseamnă dezvoltarea infrastructurii din România şi din Uniunea Europeană. De aceea avem nevoie de Uniunea Europeană şi de aceea trebuie la rândul nostru să fim solidari cu o Uniunea Europeană care ne-a ajutat şi ne ajută în continuare’, a adăugat Ciucă.

Preşedintele PNL a subliniat că una dintre priorităţile ‘majore’ ale acestei coaliţii de guvernare este dezvoltarea infrastructurii.

‘Printre primele lucruri făcute în calitate de premier, în decembrie 2021, a fost aprobarea Programului de investiţii în infrastructură rutieră până în anul 2030, iar până în aprilie 2023 toate fondurile europene alocate pentru infrastructură rutieră au fost utilizate integral, ceea ce arată seriozitatea abordării acestei guvernări. Nu întâmplător, podurile sunt unul dintre cele trei simboluri prezente pe bancnotele europene. (…) Investim împreună în infrastructură, ştiind că investiţiile atrag noi investiţii. Amintesc că am încheiat anul 2022 cu un nivel record al investiţiilor de la bugetul de stat, peste 72 de miliarde de lei, în creştere cu 22,4% faţă de anul precedent. De asemenea, un alt record – investiţiile străine în România, peste 11 miliarde de euro, într-un singur an. Şi lucrul acesta se vede în şantierele care sunt deschise peste tot în ţară. Cifrele nu sunt doar pe hârtie. Iată, şi aici le vedeţi cu ochiul liber. Avem un pod solid pentru români şi pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene’, a punctat preşedintele Senatului.

El a amintit că în 1895 era inaugurat un alt pod peste Dunăre, Podul Regele Carol I, care a asigurat conexiunea feroviară între Bucureşti şi Constanţa.

‘Astăzi, la aproape 130 de ani distanţă, continuăm să creăm legături între românii din Dobrogea, Muntenia şi Moldova. Continuăm să dezvoltăm România şi regiunile româneşti de la Dunărea de Jos şi Marea Neagră. Continuăm astfel să dezvoltăm România în Europa. Aici, la graniţa estică a ţării, investiţiile noastre exprimă încredere în viitorul României şi în viitorul prosper al Europei de Est, care include Republica Moldova şi Ucraina. Şi din acest punct de vedere, România este pregătită să sprijine Republica Moldova şi reconstrucţia Ucrainei’, a transmis Nicolae Ciucă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks