Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, consideră că în România ‘în multe domenii, statul nu există, legea nu există, instituţiile de control nu există’, afirmaţia fiind făcută în contextul anchetei privind tratamentele inumane aplicate unor persoane vârstnice şi cu dizabilităţi în mai multe azile.
‘În multe domenii se mimează statul de drept, una este realitatea şi alta este realitatea din hârtiile cu care toată lumea se acoperă. O banalizare a ilegalităţii. O complicitate cu ilegalitatea pe care o vedem la politicieni care legalizează ilegalitatea, la părţi din presă care ignoră voit ilegalitatea, dar şi la oamenii simpli care-l aprobă pe cel care a furat dar a şi făcut’, spune Nicuşor Dan duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
El apreciază că ceea ce s-a întâmplat în cele trei azile din Ilfov reprezintă ‘un atac la demnitatea umană’ şi toţi cei vinovaţi ar trebui să fie pedepsiţi.
‘Am fost toţi cutremuraţi de realitatea din cele trei azile din Ilfov. Un atac la demnitatea umană. Evident, toţi cei vinovaţi trebuie pedepsiţi. Mult mai important, cred eu, este ca noi toţi să conştientizăm, în urma acestei tragedii, imaginea de ansamblu’, a mai scris primarul Capitalei.
El spune că tragedia ar trebui să declanşeze în conştiinţa fiecăruia ‘o trezire din banalizarea ilegalităţii’.
Marţi, aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.
De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurării igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/ psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.