AcasăStiri generaleHunedoara: Evoluţia investiţiei la noua centrală electrică de la Mintia, analizată de...

Hunedoara: Evoluţia investiţiei la noua centrală electrică de la Mintia, analizată de prefect

Evoluţia lucrărilor pentru construcţia unei noi centrale electrice pe gaz la Mintia a fost analizată marţi de prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, în cadrul unei vizite de lucru pe care a efectuat-o la sediul şi pe şantierul investiţiei făcute de noul proprietar al termocentralei, Mass Global Energy Rom.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Hunedoara, investiţia are termen de finalizare anul 2026, prefectul apreciind că lucrările merg într-o ‘direcţie bună’ şi că proiectul va aduce stabilitate sectorului energetic românesc.

‘Proiectul acesta oferă stabilitate sectorului energetic românesc şi suntem în permanentă legătură cu Ministerul Energiei pentru ca totul să decurgă foarte bine. Mă bucur că lucrează cu firme româneşti şi cu cetăţeni români! Este un plus pentru comunitatea hunedoreană! Mi-am dorit foarte mult să discutăm despre graficul pentru implementarea investiţiilor şi am primit garanţii că obiectivele de investiţie se vor finaliza până în anul 2026’, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, citat într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Prefectul a menţionat că instituţiile deconcentrate ale statului trebuie să fie mai operative în reducerea termenelor pentru emiterea avizelor legale necesare mediului de afaceri.

‘Un aspect deosebit de important pentru care militez este obţinerea avizelor, într-un timp cât mai scurt. Constat că instituţiile publice trebuie să fie şi mai operative, mai ales când vine vorba despre a da o mână de ajutor celor care investesc în judeţul nostru, iar pe această cale, fac un apel către conducătorii serviciilor publice deconcentrate să fie cât mai aplecate asupra nevoilor mediului privat de afaceri! În calitate de prefect, voi depune toate diligenţele necesare pentru a accelera ritmul procedurilor de avizare’, a precizat Călin Marian.

Compania Mass Group Holding a semnat, în luna martie, un contract în valoare de 673,5 milioane de euro pentru construcţia şi punerea în funcţiune a unei centrale electrice cu ciclu combinat de 1.750 MW, la Mintia.

Construcţia va dura 38 de luni, iar investiţia va crea aproximativ 700 de locuri de muncă.

Noua centrală de la Mintia urmează să fie pusă în funcţiune în vara anului 2026.

Unitatea va funcţiona pe gaz natural şi va cuprinde două turbine cu gaz, o turbină cu abur şi trei generatoare SGen5-3000W de la SIEMENS. Totodată, componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen.

Termocentrala Mintia a fost cumpărată, pe 26 august 2022, cu 91,23 milioane de euro, fără TVA, de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţii publice.

Centrala electrică a intrat în procedură de insolvenţă la data de 14 noiembrie 2019 şi a intrat în conservare în vara anului 2021, în lipsa investiţiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks