AcasăStiri generalePrecizări ale Primăriei Timişoara în cazul închiderii centrului pentru persoane fără adăpost:...

Precizări ale Primăriei Timişoara în cazul închiderii centrului pentru persoane fără adăpost: Nu se justifică

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Bogdan Marta, consideră că măsura de închidere a centrului pentru persoanele fără adăpost în urma controlului efectuat de echipe mixte nu se justifică, acesta declarând, marţi, pentru AGERPRES, că municipalitatea a dublat, în ultimii trei ani, sumele alocate pentru serviciile sociale din acea unitate.

Precizarea vine în contextul în care prefectul Mihai Ritivoiu a anunţat, cu o zi în urmă, că un prim centru a fost închis în judeţul Timiş ca urmare a controalelor demarate la centrele rezidenţiale, fiind vorba despre Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fără adăpost din Timişoara.

‘Principalele constatări: produse alimentare expirate, lipsa autorizaţiei Direcţiei Sanitar Veterinare şi Alimentaţie Publică Timiş la blocul alimentar, condiţii insalubre peste tot. Imaginile vorbesc de la sine. Dezolant este că serviciile furnizate de acest centru sunt plătite din bani publici de către Primăria Timişoara, cea care a confirmat prestarea serviciilor şi calitatea acestora. (…) De redeschidere discutăm doar după remedierea exemplară a deficienţelor’, a transmis prefectul Mihai Ritivoiu.

Bogdan Marta a explicat că pentru cei 45 de beneficiari ai Fundaţiei Timişoara 1989 municipalitatea plăteşte anual în jur de 150.000 de euro.

‘Aceşti bani sunt din fonduri publice, pentru medicamentele cazaţilor în stabiliment, pentru plata utilităţilor şi pentru plata salariilor personalului angajat. Noi nu avem atribuţii de control, ci doar de verificare a facturilor plătite din banii pe care îi dă Primăria Timişoara, îi întrebăm pe beneficiari dacă au nevoie de ceva, iar până acum am avut o singură nemulţumire venită de la un beneficiar care are, sărmanul, schizofrenie. Noi le ducem acolo mâncare de la cantina socială. Faptul că la control s-a găsit un pachet de drojdie expirată, adusă de beneficiar, şi pe care a lăsat-o în frigider şi au mai găsit ceva mâncare expirată pe care o dădeau la căţei nu justifică închiderea centrului’, a explicat Bogdan Marta.

Primarul Dominic Fritz a mers, luni seara, la Fundaţia Timişoara 89 să vadă personal ‘condiţiile de groază’ prezentate de prefectul Ritivoiu şi să discute cu oamenii care îşi găsesc acolo adăpost.

‘Condiţiile nu sunt ca într-un hotel de lux, ci ca într-un cămin în care trăiesc mai mulţi oameni cu probleme diverse în aceeaşi cameră. Totuşi, prefectul de Timiş a anunţat, luni, că acest centru trebuie să se închidă. Sunt absolut revoltat de atitudinea prefectului. Fundaţia Timişoara 89 este privată, prima fundaţie umanitară înfiinţată după Revoluţie şi este condusă de scriitorul Petru Ilieşu, care în 30 de ani nu a câştigat un leu din fundaţie. Mulţi timişoreni au contribuit ca oamenii fără adăpost care ajung aici, oameni pentru care sistemul social de stat nu mai are soluţii şi care altfel ar trăi pe stradă, să aibă condiţii decente. Mulţi timişoreni au trecut pragul fundaţiei pentru evenimentele culturale care se organizează acolo, în mijlocul oamenilor. Fundaţia 89 este un stâlp al solidarităţii timişorene, cunoscută, îndrăgită şi susţinută de oameni de toate culorile politice’, a arătat Dominic Fritz într-o postare pe pagina de Facebook.

Primarul menţionează că din bugetul de stat, în peste 30 de ani, niciun singur leu nu a ajuns la fundaţie, totul fiind făcut din sponsorizări şi din subvenţiile primăriei, care au fost dublate anul acesta pentru a face faţă creşterilor de preţuri.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks