Voluntarii pentru Geoparc au contribuit, pe parcursul a patru zile, la inventarierea colecţiei de paleontologie de la Facultatea de Geologie şi Geofizică (FGG) a Universităţii din Bucureşti.
Sub îndrumarea conf. univ. dr. Zoltan Csiki-Sava de la FGG şi a coordonatorului local al Geoparcului, dr. Cristian Ciobanu, la acţiune au luat parte 13 voluntari şi doi studenţi ai Facultăţii. Celor 8 voluntari din Ţara Haţegului li s-au alăturat un voluntar din Bucureşti, unul din Constanţa şi trei voluntare Naturweit din Germania, care fac un stagiu în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, intermediat de Comisia Naţională a României pentru UNESCO, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
‘În laboratorul de paleontologie al Facultăţii avem o colecţie importantă de fosile din Cretacic şi, cel mai important, fosile care au fost descoperite de-a lungul anilor în Ţara Haţegului, pe teritoriul actual al Geoparcului. Sunt fosile care stau la baza cercetărilor ştiinţifice şi care ne ajută să reconstituim viaţa din Cretacic, de pe fosta insulă a Haţegului. Reprezintă o parte din patrimoniul geologic al Geoparcului şi am considerat că tinerii din zonă ar putea să fie interesaţi să îl descopere direct, participând la o acţiune de inventariere. Nu ne-am rezumat doar la muncă, ci şi la discuţii prin care am încercat să le răspund la cât mai multe întrebări legate de dinozaurii pitici din Ţara Haţegului şi la munca de teren a paleontologilor’, afirmă conf. univ. dr. Zoltan Csiki-Sava, potrivit comunicatului.
Pe parcursul celor patru zile, prin mâinile voluntarilor au trecut peste 500 de eşantioane, cele mai multe fosile ale dinozaurilor Zalmoxes robustus, Telmatosaurus transsylvanicus, Magyarosaurus dacus şi de broască ţestoasă Kallokibotion bajazidi. Fiecare piesă din colecţie a fost verificată după numărul de inventar şi comparată cu lista colecţiei. Apoi, fiecare fosilă a primit o etichetă nouă şi a fost fotografiată, arată sursa citată.
Cu această ocazie voluntarii au aflat, pe lângă informaţii legate de inventariere, ce înseamnă munca unui paleontolog în teren, cum sunt descoperite fosilele şi ce acţiuni trebuie făcute pentru a fi protejate. De asemenea, a fost o oportunitate de a înţelege importanţa şi valoarea unei colecţii ştiinţifice accesibile paleontologilor de pretutindeni şi de ce trebuie păstrată în condiţii de siguranţă de către curatori specializaţi.
Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor, se mai precizează în comunicat.