Acasă93Giurgiu: Numărul focarelor de pestă porcină africană înregistrate în localitatea Prundu a...

Giurgiu: Numărul focarelor de pestă porcină africană înregistrate în localitatea Prundu a crescut la şapte

Numărul focarelor de pestă porcină africană descoperite în localitatea Prundu a ajuns la şapte după ce în urmă cu două zile erau patru confirmate, iar până acum au fost sacrificate 48 de suine bolnave, au informat, miercuri, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu.

‘Medicii veterinari din judeţul Giurgiu sunt în teren şi gestionează situaţia apărută la Prundu. Dacă în urmă cu două zile erau confirmate patru focare de pestă porcină africană, astăzi am ajuns la şapte focare confirmate în localitate. Toate focarele sunt înregistrate în exploataţii non-profesionale, respectiv în gospodăriile populaţiei. Noile focare au fost confirmate după ce proprietarii au anunţat medicii veterinari că au animale bolnave, medicul s-a deplasat la aceştia, au prelevat probe de sânge în cazul animalelor vii şi de organe în cazul animalelor moarte, pentru că au fost înregistrate şi două astfel de situaţii, probele au fost analizate la Laboratorul sanitar-veterinar Giurgiu de unde a venit şi confirmarea de pestă porcină africană. Am convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor şi până acum au fost ucise prin împuşcare 48 de suine care au fost îngropate în spaţii asigurate de primăria din localitate, în condiţiile legii şi cu respectarea măsurilor de dezinfecţie’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul adjunct al DSVSA Giurgiu, Mădălina Florescu.

Pentru focarele din Prundu au fost instituită o zonă de protecţie în localitate pe o rază de trei kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de zece kilometri în care sunt cuprinse şi localităţile: Puieni, Pietrele, Greaca, Zboiu, Vlad Ţepeş, Mironeşti, Teiuşu.

Directorul adjunct al DSVSA Giurgiu a precizat şi că mai există şi o suspiciune de boală în localitatea Bălanu, caz care se află în analiză în prezent.

Inspectorii sanitar-veterinari din judeţul Giurgiu fac un apel la crescătorii de porci pentru a conştientiza gravitatea acestei boli şi de a încerca, pe cât posibil, să evite pătrunderea virusului în efectivele de suine deţinute în gospodărie prin respectarea condiţiilor de biosecuritate, respectiv cumpărarea de suine din locuri autorizate şi atenţie la introducerea în gospodărie şi apoi în hrana animalelor de furaje proaspăt recoltate de pe câmp. AGERPRES / (AS – autor: Camelia Bigan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks