O nouă ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac va avea loc, în perioada 15-16 iulie, în localitatea Valea Cerului, comuna bihoreană Suplacu de Barcău, fiind organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), organizaţia locală Valea Cerului.
Pe scena din localitate vor urca ansambluri folclorice din Valea Cerului, Budoi, Vărzari, Borumlaca, Butin, Nădlac, iar din străinătate din Slovacia, Cehia, Ungaria, Croaţia şi Serbia, care vor prezenta tradiţii şi obiceiuri ale slovacilor.
Potrivit unei informări a UDSCR, a devenit o tradiţie în viaţa cultural-artistică a judeţului Bihor ca, în fiecare an, să aibă loc tradiţionala întâlnire a artiştilor slovaci amatori din toată Europa, care, ca purtători de folclor autentic slovac, să se prezinte într-un ‘spectacol artistic autentic şi să ofere publicului larg şi iubitorilor de folclor în fiecare an un eveniment inedit.’
Considerat emblematic pentru activitatea Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, organizatorii festivalului şi-au propus şi în acest an păstrarea şi promovarea folclorului autentic slovac, revigorarea tradiţiei, a cântecului şi dansului popular slovac, îmbinate într-un spectacol artistic de înalt nivel cultural.
Iniţiat în anul 2004, când s-au sărbătorit 150 de ani de la sosirea primilor slovaci în localitatea Valea Cerului, festivalul ‘Mládenicky folklórny Cerpotok’ a ajuns la ediţia a XVII-a. Acest eveniment a adus de-a lungul timpului pe scenă numeroşi solişti vocali, instrumentişti, grupuri vocale, formaţii de dansuri şi ansambluri care au demonstrat din plin valoarea şi autenticitatea folclorului slovac.
Evenimentul se organizează an de an din nevoia de a reuni comunitatea slovacă atât din ţară, cât şi din străinătate în cadrul unei manifestări folclorice ample, care să ofere prilejul de a face cunoscute cântecele şi dansurile specifice comunităţii slovace din întreaga Europă şi nu numai.
‘Prin dansul şi cântecul popular se face legătura spirituală între personalitatea fiecărui participant activ sau pasiv la eveniment şi elementele culturii tradiţionale slovace, fapt care întăreşte identitatea naţională a membrilor comunităţii slovace, iar între membrii majorităţii cultivă o mai bună înţelegere şi cunoaştere a culturii slovace în contextul multicultural al comunei Suplacu de Barcău, al judeţului Bihor şi al României,’ se arată în comunicatul organizatorilor.
Festivalul este organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, Departamentul pentru Slovacii din Diasporă şi Consiliul local al comunei Suplacu de Barcău, fiind un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.