AcasăPoliticaPremierul Ciolacu, către omologul din Bulgaria: Amândoi suntem prim-miniștri de puțină vreme....

Premierul Ciolacu, către omologul din Bulgaria: Amândoi suntem prim-miniștri de puțină vreme. Nu știu cum e la tine, însă eu n-am avut parte de nicio lună de grație. Am intrat direct în foc!

Premierul Marcel Ciolacu i-a spus vineri omologului din Bulgaria, Nikolai Denkov că amândoi sunt prim-miniștri de puțină vreme. Nu știu cum e la tine, însă eu n-am avut parte de nicio lună de grație. Am intrat direct în foc, a spus el. 

Prezentăm discursul premierului Marcel Ciolacu: 

”Mă bucur să îi urez bun venit premierului Republicii Bulgaria, domnul Nikolai Denkov. Sunt extrem de onorat că a ales să facă prima vizită bilaterală în România după preluarea funcției de prim-ministru.

Am discutat astăzi cu domnul premier Denkov despre relațiile excelente dintre țările noastre, care acum sunt confirmate și prin existența unui Parteneriat Strategic, convenit în martie anul acesta, de către președinții celor două state.

Am avut un schimb consistent de opinii cu privire la prioritățile comune, cu scopul de a debloca noi domenii de cooperare, în beneficiul dezvoltării economice a țărilor noastre. Discuțiile noastre au atins domenii de impact pentru cetățenii noștri, precum transporturile sau energia.

În primul rând, vreau să semnalez interesul arătat de ambele părți pentru implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă, precum și pentru construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu-Ruse.

În al doilea rând, în domeniul energetic, avem în vedere, pe de o parte, o mai bună interconectare a coridoarelor de transport al gazelor naturale, dar și un efort comun pentru diversificarea surselor de energie, în linia propusă de Uniunea Europeană pentru asigurarea tranziției verzi.

Cu privire la agenda europeană, am abordat subiectul extinderii spațiului Schengen şi finalizării procesului de aderare a României și Bulgariei, cât mai curând posibil. Deja, după instalarea recentă a guvernelor României și Bulgariei, țările noastre au făcut eforturi suplimentare pentru atingerea acestui obiectiv.

Suntem în continuare angajați în consolidarea instrumentelor europene de gestionare a migrației și protejare a frontierelor externe. Prin tot ceea ce a făcut, România a demonstrat, o dată în plus, că este un partener responsabil şi de încredere al Uniunii Europene în acest domeniu și un furnizor de securitate pentru întreaga Uniune.

Am convenit menținerea dialogului între noi, precum și cu ceilalți parteneri europeni. Personal, vreau să mulțumesc Spaniei, și în special premierului Pedro Sanchez, pentru sprijinul deschis de a avansa cu acest dosar în eforturile comune de a adera la spațiul Schengen.

De asemenea, am discutat cu premierul Denkov despre situația de securitate din regiunea Mării Negre, atât de profund afectată de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Am subliniat interesul de a continua cooperarea strânsă între România și Bulgaria pentru promovarea stabilității și securității în regiunea Mării Negre și menținerea în atenția aliată a evoluțiilor de securitate din această regiune.

În final, doresc să subliniez încă o dată faptul că o bună cooperare între autoritățile publice din țările noastre, la toate nivelurile, este esențială pentru avansarea proiectelor comune pe care România și Bulgaria le au și care sunt de mare interes pentru cetățenii ambelor țări.

Închei prin a spune că țările noastre au foarte multe lucruri în comun. Dar, mai este un aspect care va întări cu siguranță legăturile noastre.

Dragă Nikolai – amândoi suntem prim-miniștri de puțină vreme. Nu știu cum e la tine, însă eu n-am avut parte de nicio lună de grație. Am intrat direct în foc, însă nu mă plâng, nici n-am fost silit de către nimeni, și, mai ales, știu că întotdeauna focul călește!”, a spus premierul Ciolacu.

 

Articolul Premierul Ciolacu, către omologul din Bulgaria: Amândoi suntem prim-miniștri de puțină vreme. Nu știu cum e la tine, însă eu n-am avut parte de nicio lună de grație. Am intrat direct în foc! apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks