Guvernul analizează introducerea mai multor măsuri fiscale din această toamnă, pentru a aduna mai mulţi bani la bugetul statului. E vorba de creșterea taxelor și eliminarea beneficiilor. Printre măsurile vizate ar fi și introducerea CASS pentru constructori și agricultori, măsură față de care angajații şi-au anunţat deja nemulţumirea. Executivul vrea să taxeze luxul şi să crească impozitul pe dividende.
Potrivit unor surse, Guvernul va menține doar două cote de TVA. Cea de 9% se va aplica exclusiv pentru alimente, medicamente și proteze, urmând ca pentru toate celelate produse să crească la 19%, inclusiv pentru serviciile oferite de HORECA.
Alice Nichita, reprezentanta Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare: S-a vorbit în ultima perioadă despre posibilitatea introducerii unei noi taxe, similare unei accize, o taxă progresivă, în funcție de conținutul de zahăr, dar doar din băuturi. (…) Cu doar 6 luni în urmă, TVA-ul pentru băuturile răcoritoare a crescut de la 9 la 19%, astfel am fost deja afectați de o măsură pe care noi deja am considerat -o discriminatorie.
Executivul vrea să taxeze luxul și ar urma să aplice un impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc 500 de mii de euro.
Astfel, un proprietar care are terenuri și clădiri a căror valoare depășește acest prag ar putea să achite anual cel puțin 5 mii de euro.
Statul va supraimpozita cel mai probabil și sumele de transfer în cazul companiilor care își scot profitul din țară.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Evident că trebuie luate anumite măsuri, nu numai de reducere, ci și în ceea ce privește veniturile. Lucrul acesta se știa încă din luna mai, în urma avertismentului venit de la Comisia Europeană (…) și vom încerca să scoatem cât mai mult din excepții. (…) Există excepții la trei categorii – la IT este o scutire pe profit, și la construcții și agricultură.
Impozitul pe dividende ar urma să crească de la 8 la 10%, iar facilitățile fiscale ar putea fi parțial eliminate pentru angajații din agricultură și construcții. Aceștia vor plăti contribuția pentru sănătate de 10%.
Cristian Păun, profesor de economie: Sigur că, din punctul meu de vedere, acei oameni trebuie să contribuie la sănătate pentru că beneficiază de sănătate la fel cum ar trebui de exemplu IT-iștii să își plătească acel 10% și mai degrabă să nu fie plătit acel 10% de lucrătorii din construcții, unde salariile sunt mici și foarte mici.
Potrivit unor surse, Guvernul și Comisia Europeană ar putea renegocia ținta de deficit bugetar. Aceasta va depăși 4,4%, dar va fi mai mică decât cea de anul trecut.
Premierul va avea o întâlnire de lucru cu miniștrii săptămâna viitoare și împreună vor stabili noile măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. Unele ar putea fi aplicate de la 1 septembrie. Mediul de afaceri cere însă ca intrarea în vigoare să se amâne pentru 1 ianuarie 2024.
Sursa: Știrile TVR
Articolul Facilitățile fiscale ar putea fi parțial eliminate, din toamnă, pentru cei din agricultură și construcții apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro