Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat, vineri, că suma de 22 de lei este insuficientă pentru a putea asigura trei mese pe zi beneficiarilor din centrele rezidenţiale, motiv pentru care va solicita autorităţilor de la nivel naţional suplimentarea acestei valori.
‘Cred că trebuie luate nişte decizii foarte importante în următoarea perioadă, dar unul din lucrurile care trebuie avut în vedere este insuficienţa sumei alocate pentru hrana de zi cu zi a rezidenţilor, respectiv 22 de lei pe zi de persoană. Toată lumea s-a plâns că este puţin, şi nu trebuie să se plângă neapărat cineva, pentru că şi noi suntem oameni şi mergem la magazin, cumpărăm aceleaşi lucruri şi ştim că 22 de lei este infim să poţi să asiguri trei mese pe zi unor persoane care mai au şi anumite dizabilităţi, regimuri alimentare etc. Voi solicita ministerului de resort şi Guvernului României suplimentarea acestor sume’, a declarat Nicuşor Halici.
Potrivit prefectului, o altă problemă care trebuie avută în vedere este lipsa locurilor de cazare în centrele rezidenţiale pentru persoane vârstnice, care sunt din ce în ce mai solicitate de români. În opinia sa, una dintre soluţii ar putea fi transformarea şcolilor închise din lipsă de copii în spaţii destinate persoanelor vârstnice.
‘O altă problemă identificată este lipsa locurilor în centrele rezidenţiale care încep să fie din ce în ce mai accesate de români care, din varii motive, vor să-şi interneze părinţii, bunicii în astfel de centre şi nu mai sunt locuri, în special pentru persoane cu dizabilităţi accentuate De exemplu, dacă la Focşani mai sunt libere zece locuri pentru persoanele vârstnice, niciunul nu este pentru persoanele dependente. (…) Şi aici am avea câteva soluţii, pe care o să le înaintez Guvernului României. Unele sunt şi cele cu privire la inventarierea clădirilor publice care în acest moment nu sunt funcţionale. Avem localităţi cu şcoli modernizate unde nu mai sunt copii, iar aceste şcoli sunt închise. Am văzut la Gugeşti o şcoală care a fost dezafectată pentru că nu mai sunt copii. Sediul a fost închiriat Crucii Roşii Vrancea şi a fost transformat în centru pentru bătrâni. Şi multe alte tipuri de soluţii, pe care le vom transmite şi noi la nivel naţional. Va trebui să rămână o prioritate (…) implementarea unor soluţii în acest sens, pentru că, dacă astăzi este o problemă, acest aspect se va accentua şi mai mult în perioada următoare, având în vedere gradul accelerat de îmbătrânire a populaţiei României, iar Vrancea nu face excepţie. Va trebui să găsim soluţii imediate pentru ca seniorii să îşi petreacă ultima parte a vieţii în condiţii cel puţin decente’, a fost de părere Halici.
În Vrancea, au fost controlate 55 de structuri rezidenţiale pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, fiind aplicate 185 de sancţiuni şi 184 de contravenţii în valoare de circa 332.000 lei. Un dosar penal sub aspectul comiterii de infracţiuni economice este in curs de cercetare după verificările de săptămâna trecută.
În activităţile de control la nivel judeţean au fost angrenate 104 persoane din şapte instituţii. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)