Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, luni, că încadrarea în acest an în ţinta de deficit bugetar este o obligaţie şi un angajament pe care statul român l-a luat în raport cu accesarea fondurilor europene şi a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
‘Încadrarea în ţinta de deficit în anul acesta este obligaţie. De altfel, este un angajament pe care statul român l-a luat în raport cu accesarea fondurilor europene şi a PNRR. Nu cred că e posibil ca, în acest moment, vreun stat din Uniunea Europeană să poată să-şi renegocieze acest lucru. Dar, dacă există disponibilitatea din partea Comisiei Europene, de ce nu, pentru noi ar fi un plus’, a afirmat Stroe, întrebat, după şedinţa PNL, în legătură cu posibilitatea renegocierii ţintei de deficit de 4,4%.
Potrivit acestuia, toate calculele trebuie făcute raportat la cifra de 4,4% a deficitului bugetar.
‘Nu trebuie să pornim de la această premisă (de renegociere a deficitului bugetar) când ne gândim să adoptăm aceste măsuri de economisire a banului public. Noi trebuie să facem toate calculele raportându-ne la cifra actuală – 4,4%. De altfel, este interesul nostru să ne încadrăm în această cifră de deficit bugetar în primul şi în primul rând pentru a genera echilibru în ceea ce priveşte cheltuielile şi veniturile, iar în al doilea rând, poate cel mai important lucru, e vorba de crearea de spaţiu fiscal pentru a atragerea cel puţin în următorii doi ani a 16 miliarde euro din zona PNRR, aşa că n-aş pleca de la premisa că vom avea o ţintă mai mare’, a explicat liberalul.
El a subliniat că trebuie aşteptată o analiză în coaliţie. ‘Să aşteptăm o analiză şi propunerile care vin din zona coaliţiei. Este şi motivul pentru care astăzi preşedintele Nicolae Ciucă a solicitat miniştrilor liberali să facă aceste analize şi să elimine orice fel de cheltuială neesenţială în acest moment: reducerea cheltuielilor bugetare şi tot ceea ce înseamnă bani care-i putem economisi noi, ca stat, pentru că un stat suplu e un stat mult mai performant, e un stat care poate să-şi economisească banii şi, înainte de a cere companiilor şi oamenilor măsuri, să şi economisească mult mai bine bani’, a transmis Stroe, întrebat în legătură cu măsurile care vor fi luate având în vedere faptul că România trebuie să ajungă următoarele luni la acest deficit şi trebuie să reducă cheltuieli de zeci de miliarde de lei.