Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că cei mai mulţi arbori de pe strada Universităţii vor fi păstraţi, cu excepţia a doi arbori de dimensiuni mai mici, care vor fi relocaţi, pentru a obţine un aliniament conform proiectului iniţial, menţinând totodată beneficiile pe care copacii le aduc întregii comunităţi.
Decizia administraţiei locale vine după discuţii cu proiectantul şi specialiştii, dar şi după ce mii de clujeni au semnat, la începutul lunii, o petiţie intitulată ‘Păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu şi Universităţii în amplasamentul lor actual’ şi au creat, pe 10 iulie, un lanţ uman în jurul copacilor ce urmau să fie relocaţi în cadrul proiectului ‘Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente’.
‘Deci, argumentele pentru relocarea arborilor conform proiectantului au fost cele legate de un nou aliniament, vizibilitate mai bună a clădirilor şi mai mult spaţiu pentru pentru terase. Evident, în cadrul proiectului general, cu mai mult spaţiu pietonal. (…) Acum, (există şi n.r.) cealaltă viziune, împărtăşită de către societatea civilă şi de către alţi experţi, care au solicitat menţinerea arborilor de pe strada Universităţii, cu multiple argumente care ţin de calitatea vieţii, de protecţia spaţiilor verzi’, a precizat Emil Boc.
Primarul Clujului a precizat faptul că în luarea deciziei finale s-a ţinut cont de impactul accelerat al schimbărilor climatice şi necesitatea de a găsi absorbanţi pentru gazele cu efect de seră, aşa cum sunt arborii, de faptul că arborii existenţi sunt sănătoşi, dar mai ales de opinia publică.
‘Opinia publică poate fi un factor în decizie. Urbanismul nu este în vid. Nu construim catedrale în deşert. Urbanismul presupune o interacţiune permanentă cu cei cărora se adresează, cu cetăţenii. Nu pot fi două entităţi separate care nu comunică şi nu se întâlnesc niciodată, ca două din paralele care niciodată nu se întâlnesc. Nu aceasta este dimensiunea verde a urbanismului’, a subliniat Emil Boc.
Acesta a precizat că decizia finală a administraţiei locale este a păstra 16 din cei 18 arbori de pe strada Universităţii.
‘În concluzie, analizând elementele despre care am vorbit, cumpănind între viziunea iniţială a proiectantului, între viziunea oraşului şi solicitarea societăţii civile, cred că păstrarea arborilor existenţi maturi, a celor 16, relocarea celor doi şi pe lângă aceasta este vorba de plantarea a 31 de arbori noi în zona Universităţii răspunde exigenţelor de calitate a vieţii şi de proiect (…) care va face cinste oraşului. Repet, din 18 rămân 16 arbori, doi se relochează şi plantăm încă 31 de arbori în zona străzii Universităţii. În plus, faţă de cei 16 care rămân, ca dezavantaje, este posibil să nu arate la fel de bine din punct de vedere estetic ca arborii iniţiali, programaţi a fi puşi pe aliniament. Este posibil, diferenţa fiind, aşa cum a spus, 30-50-70 cm. Este posibil să nu fie la fel de mult spaţiu pentru terasă, aşa cum i-a spus proiectantul în discuţie. Dar a spus şi ieri când e să aleg, într-o dimensiune economică şi o dimensiune verde nu este cale de întors. Dimensiunea verde are prioritate’, a conchis primarul municipiului Cluj-Napoca.