Pompierii militari au efectuat, marţi seara, 137 de operaţiuni de înlăturare a efectelor furtunii, din care majoritatea în municipiul Oradea, echipajele deblocând 60 de drumuri naţionale şi judeţene afectate de copaci căzuţi, 54 de autoturisme fiind distruse de arbori doborâţi de vijelie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana, Camelia Roşca, marţi, în intervalul orar 17,00 – 20,20, în dispeceratul ISU Bihor au fost primite 545 de apeluri prin 112 care semnalau efecte ale vijeliilor manifestate în judeţ.
‘Între orele 17,00 – 23,30, pompierii bihoreni au desfăşurat 137 de operaţiuni de înlăturare a efectelor furtunii, din care peste 100 în municipiul Oradea. Echipajele de pompieri au deblocat 60 de drumuri naţionale şi judeţene, au degajat acoperişurile a 11 clădiri sau părţi din acestea, desprinse de vântul puternic, au îndepărtat copacii prăbuşiţi pe 54 de autovehicule şi au înlăturat alţi 11 arbori căzuţi pe trotuare, garduri etc’ se arată într-un comunicat al ISU.
Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă produse în Oradea, Salonta, Aleşd şi Marghita, au fost mobilizaţi cu operativitate pompierii militari din cadrul a şapte subunităţi ale ISU (Detaşamentele 1 şi 2 Oradea, Detaşamentul Marghita, Detaşamentul Salonta, Staţia Aleşd, Garda 1 Mai şi Garda Sălard), cu 15 autospeciale de intervenţie, echipamente şi accesorii specifice acestor tipuri de misiuni.
Pompierii paramedici au acordat îngrijirile necesare unei persoane rănite în urma spargerii unei ferestre, transportând-o ulterior la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean.
În scopul gestionării cât mai rapide şi optime a evenimentelor provocate de vijeliile manifestate în judeţ, la nivelul ISU a fost activată grupa operativă, a fost transmis mesaj RO-ALERT pentru avertizarea populaţiei aflate în zonele afectate de furtuni, au fost trimise informări Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi a fost crescută capacitatea operaţională cu personal aflat în tura liberă.