În Sala de Marmură a Castelului Huniade din Timişoara (sediul central al Muzeului Naţional al Banatului) va avea loc, joi după-amiaza, vernisajul expoziţiei itinerante ‘Arta şi Arhetipurile Epocii de Gheaţă’, pusă în scenă de Grupul de Lucru Weltkultursprung din Germania, care propune o călătorie în trecutul umanităţii, vizualizând 23 de replici ale operelor de artă paleolitice.
Expoziţia include replici ale unor opere originale din situri importante din Germania, Franţa, Cehia, Slovacia şi Rusia, cu vechimea cuprinsă între 42.000 de ani şi 11.700 de ani î.Hr., lucrări care ilustrează importanţa creaţiei artistice în Epoca de Piatră şi oferă o incursiune în modul de viaţă al oamenilor din acea perioadă, anunţă Muzeul Naţional al Banatului, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Una dintre piesele de rezistenţă ale expoziţiei este ‘Venus de la Hohle Fels’, cea mai veche figurină feminină, realizată de mână, cunoscută până în prezent. Acest simbol al fertilităţii, cu o vechime de 40.000 de ani, a fost sculptat cu măiestrie dintr-un colţ de mamut. În anul 2008, şase fragmente ale statuetei au fost reunite pentru a forma o figură aproape completă. Deşi mică, valoarea ei este inestimabilă. Corpul ei este format din fildeş de mamut şi are o buclă de pandantiv în loc de cap, detaliu care adaugă o notă de mister.
Expoziţia nu este doar o galerie de artefacte, ci şi o incursiune fascinantă în tehnica şi metoda de creare a acestora. Fiecare piesă este o replică fidelă a originalului, refăcută din acelaşi material din care a fost creată pentru prima dată. O oglindă a trecutului, expoziţia dezvăluie nu doar frumuseţea operelor de artă paleolitice, ci şi meşteşugul şi priceperea artizanilor care le-au creat.
Expunerea a fost concepută în colaborare cu oamenii de ştiinţă ai Departamentului de Preistorie timpurie şi Ecologie Cuaternară de la Universitatea din Tubingen şi va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii octombrie.