Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, care conduce şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că situaţia după vijelia de marţi seară este una complexă, fiind afectată încă aprovizionarea cu curent electric şi în curs evaluarea şi remedierea pagubelor la clădiri şi în spaţiile verzi.
‘Am avut aseară circa 40.000 de persoane fără curent electric, 32 de echipe au lucrat toată noaptea pentru a rezolva parte din probleme, iar azi lucrează în continuare 53 de echipe pentru ca până la lăsarea serii, să se restabilească situaţia şi la cele circa 5.000 de locuinţe fără curent. O mare problemă acum sunt şi parcurile din Oradea şi toate spaţiile verzi, care sunt devastate. Vom continua şi în zilele următoare să eliminăm efectele acestei furtuni fără precedent. Într-adevăr noi nu am mai avut asemenea fenomen în zona noastră. Din punct de vedere al avariilor la clădiri, am trimis o circulară primăriilor şi centralizăm în acest moment situaţia din fiecare UAT în parte, la fel şi în cazul instituţiilor publice, centralizăm daunele produse patrimoniului public, astfel încât să putem trimite în timp util informaţiile la centru pentru despăgubiri,’ a precizat prefectul Dumitru Ţiplea.
Din luna iunie, a continuat el, există o prevedere legală care permite decontul pentru pagube produse la locuinţele individuale, în funcţie de gradul de avariere, între 2.500 şi 10.000 de lei. ‘Sunt bani pentru care oamenii se bucură şi îşi pot repara locuinţele’, a precizat Ţiplea.
Un aspect de care trebuie să se ţină cont este că imediat după producerea fenomenului, în 24 de ore, autorităţile locale trebui să convoace Consiliul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi să comunice situaţiile privind daunele, altfel prefectul nu mai poate trimite comisii pentru constatarea daunelor.
‘După ce avem totul centralizat, trimit echipele în control, pentru verificare, evaluare şi pregătim proiectul de hotărâre de guvern pentru despăgubiri,’ a mai declarat prefectul.
Potrivit acestuia, în condiţiile în care cea mai afectată localitate a fost Oradea şi comunele din jur, toate instituţiile cu atribuţii au fost solicitate să pună la dispoziţie utilaje pentru a interveni în municipiu. Aşa au fost mobilizate echipe cu utilaje din staţiile de pompieri de la Marghita, Valea lui Mihai, Săcueni pentru a interveni în Oradea. De asemenea, zona municipiului Salonta a fost foarte afectată şi o serie de localităţi pe Valea Crişului Repede, la Aleşd şi mai puţin în zona de nord a judeţului.
Pagube, în diverse grade, s-au înregistrat, a precizat prefectul, la sute de clădiri şi maşini avariate, peste 200 de posturi trafo dezafectate, sute de arbori rupţi, parcuri devastate, chiar şi Grădina zoologică a fost închisă miercuri, pentru o zi, ca urmare a aleilor blocate cu copaci căzuţi.
‘Sperăm ca până diseară să nu mai fie probleme cu electricitatea, chiar dacă se anunţă un nou cod galben pentru după-amiaza aceasta’, spune Ţiplea.
În parcurile de pe malurile Crişului Repede din oraş lucrează miercuri angajaţii de la Apele Române Crişuri şi intervin pentru a degaja din albie copacii şi materialele de construcţii aduse de vijelia produsă în după amiaza zilei de marţi.
Aceştia acţionează pe tronsonul aflat între podul Centenarului şi podul Decebal, fiind sectorul de râu cel mai afectat de vijelie. De asemenea, se intervine punctual şi pe sectorul din amonte, în zona Podului Dacia şi a Parcului Libertăţii.
‘Acţiunile echipei noastre au ca scop asigurarea scurgerii apei în albie. Cu alte cuvinte, intervenim pentru a elimina riscul producerii unor avarii la barajul Prizei de Apă Oradea sau în dreptul podurilor de peste râu. Intervenţia este cu atât mai anevoioasă cu cât malul este suprasaturat de precipitaţiile înregistrate în ultimele 24 de ore,’ a precizat directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor.