O persoană fizică şi două societăţi comerciale din domeniul agricol îşi împart primele trei poziţii într-un top al programelor accesate în anul 2023 prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Buzău, cu 11, respectiv 9 scheme de plată care vizează creşterea animalelor şi agricultura ecologică, totalizând o suprafaţă de peste 1.300 de hectare.
Societatea care a depus cele mai multe cereri în anul 2023 îşi desfăşoară activitatea agricolă pe o suprafaţă de peste 850 de hectare şi a solicitat sprijin financiar accesând 11 scheme de plată.
Este vorba despre măsurile ‘PD01-sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii (BISS – Basic income support for sustainability), PD04 ( practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil), PD07 ( creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte), PD10 (Sprijin cuplat pentru venit – lucernă), PD21 (Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte), ANT 1 (plată culturi în teren arabil ), ANTZ 7 – ( lapte de vacă – plata decuplată de producţie), ANTZ 8 – (Carne de vită şi mânzat – plată decuplată de producţie), DR-10 ( zone afectate de constrângeri naturale semnificative), M10 – Angajamente de agro-mediu şi climă, M11 – agricultură ecologică’, a transmis APIA în urma unei solicitări AGERPRES.
În topul firmelor care au depus cereri pentru sprijin financiar se mai află o societate care a accesat tot 11 scheme, dar pentru o suprafaţă mai mică, de 367 de hectare.
Potrivit APIA, firma a depus cereri pentru măsurile ‘PD01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii (BISS – Basic income support for sustainability), PD04 (practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil), PD07 ( creşterea nivelului de bunăstare a avacilor de lapte), PD08 (Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat), PD09 – (Sprijin cuplat pentru venit – soia) , PD10 (Sprijin cuplat pentru venit – lucernă), PD21 (Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte) , ANT 1 (plată culturi în teren arabil), ANTZ 7 – ( lapte de vacă – plata decuplată de producţie), ANTZ 8 – (Carne de vită şi mânzat – plată decuplată de producţie), DR-10 ( zone afectate de constrângeri naturale semnificative)’.
Cele două societăţii comerciale sunt urmate în topul întocmit de APIA de către un fermier care a depus cereri pentru 9 scheme de sprijin, având disponibil un teren în suprafaţă de 111 hectare.
Faţă de anii precedenţi, numărul fermierilor care au accesat în 2023 programe APIA a scăzut, în schimb suprafaţa terenurilor a rămas aceeaşi.
‘Sunt mai puţini fermieri care au accesat programe în acest an, dar suprafaţa agricolă este relevantă. Sunt fermieri care şi-au vândut terenurile, au renunţat, au arendat terenurile, cedează exploataţiile, dar creşte dimensiunea între 10-300 de hectare la fermele medii, se instalează tineri fermieri care achiziţionează terenuri şi apar ferme noi’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul APIA, Claudia Stelea.
În Campania 2023, la nivelul APIA Buzău a fost depus un număr total de 16.479 cereri unice de plată, cu o suprafaţă totală de peste 271.000 de hectare, din care 693 cereri cu suprafeţe mai mari de 50 de hectare.