Primăria Municipiului Buzău va accesa fonduri prin Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) pentru reabilitarea Colegiu Naţional Pedagogic ‘Spiru Haret’, imobil care face obiectul unei expertize tehnice.
Potrivit administraţiei publice locale, clădirea colegiului necesită lucrări urgente de consolidare astfel încât elevii să nu fie puşi în situaţia de a fi mutaţi într-o altă instituţie de învăţământ.
‘Cu siguranţă vom accesa acest program, clădirile Colegiului Naţional Pedagogic ‘Spiru Haret’ sunt din anii 1920, sunt nişte clădiri monument istoric şi trebuie să facem neapărat această reabilitare, consolidare a acestor clădiri pentru că această şcoală este cea mai veche, atenţie din municipiul şi judeţul Buzău, este una dintre cele mai frumoase clădiri şi unul din liceele elită de aici. Trebuie refăcute aceste clădiri, ne-am gândit să le introducem pe acest program pentru că în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi programelor operaţionale nu am găsit axe prin care să putem finanţa astfel de clădiri. În această săptămână vom intra în posesia unui studiu, se pare că este clasă de risc seismic I, se încadrează în ceea ce finanţează acest program guvernamental. Toată clădirea este afectată, mai mult sau mai puţin, va fi un proiect tehnic după ce se va face această expertiză. Studiul de fezabilitate va decide suma necesară reabilitării şi indicatorii tehnico-economici, în baza expertizei. Expertiza este realizată de o firmă din Polonia pentru a scana toţi pereţii acestei clădiri, pentru a scoate în evidenţă locurile în care sunt fisurile în profuzime, în fundaţie. Copiii deocamdată nu vor fi mutaţi, încercăm să nu avem probleme’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
Blocurile de locuinţe încadrate pe lista celor cu risc seismic vor fi reabilitate prin PNRR, suma totală necesară lucrărilor depăşind 100 de milioane de euro.
‘Acele blocuri cu risc seismic le avem prinse pe PNRR, Buzăul a obţinut cele mai multe fonduri pe zona seismică, avem aproape 100 de milioane de euro prinşi pe consolidarea acestor blocuri cu probleme’, a mai precizat Constantin Toma.