Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Bistriţa’ al Judeţului Bistriţa-Năsăud a anunţat, marţi, distrugerea controlată a 97 de elemente de muniţie descoperită în ultima perioadă, acţiunea fiind derulată cu succes în Poligonul Dorolea.
‘Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Bistriţa’ al judeţului Bistriţa – Năsăud a desfăşurat astăzi, în poligonul din localitatea Dorolea, o şedinţă de distrugere a muniţiilor rămase neexplodate, descoperite pe raza judeţului Bistriţa – Năsăud. Un echipaj medical a asigurat posibila intervenţie medicală pe timpul misiunii, iar la faţa locului au fost prezente echipaje de poliţie si jandarmerie, care au asigurat restricţionarea accesului în zonă şi siguranţa în poligon. De la începutul anului, personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică a inspectoratului nostru a fost solicitat să intervină în peste 20 de situaţii de misiuni de ridicare a muniţiei descoperită pe teritoriul judeţului Bistriţa – Năsăud. Este a doua distrugere controlată a elementelor de muniţie ridicate în condiţii de siguranţă de către pirotehnicienii ISU Bistriţa – Năsăud, de această dată fiind distruse controlat proiectile explozive, grenade de mână defensive si ofensive, bombe aruncător, toate de diferite calibre, o mină antipersonal şi alte elemente de muniţie, în total 97 de bucăţi’, a arătat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Bistriţa’ al Judeţului Bistriţa-Năsăud, într-un comunicat de presă.
Pirotehnicienii din cadrul ISU Bistriţa-Năsăud au reamintit cetăţenilor că aceste elemente sunt foarte periculoase şi că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active, iar dacă sunt manevrate necorespunzător pot provoca adevărate tragedii.
‘Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate, au obligaţia de a apela numărul unic de urgenţă 112, pentru anunţarea evenimentului. Această informare nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare. Totodată, în cazul în care descoperiţi muniţie rămasă neexplodată: Nu atingeţi aceste elemente; Nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost găsite; Nu încercaţi să le demontaţi componentele muniţiei sau să le depozitaţi în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi’, a subliniat ISU Bistriţa-Năsăud.
Reprezentanţii ISU Bistriţa-Năsăud au mai precizat că informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin accesarea portalului www.fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicaţiei de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.