Peste 900 de metri cubi de cherestea de răşinoase, în valoare de 844.588 de lei au fost confiscaţi de la o societate comercială, fiind deschis şi un dosar penal pentru transport fără documente şi fals informatic, informează, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj.
Potrivit sursei citate, în perioada 2 – 6 august a.c., în baza Planului comun de acţiune ‘Scutul Pădurii’, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori, precum şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.
‘În urma neregulilor constatate, poliţiştii Biroului Pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică au aplicat două sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 171/ 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar în urma controalelor efectuate, au fost confiscaţi valoric şi faptic 913,06 metri cubi de cherestea de răşinoase, în valoare totală de 844.588,06 lei’, precizează sursa citată.
Astfel, la o societate comercială s-a constatat în urma inventarierii stocului faptic, că agentul economic nu deţinea în depozitul societăţii 453 de metri cubi de cherestea de răşinoase, care se regăseau în stocurile scriptice. Societatea comercială a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 15.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.171/ 2010, iar materialul lemnos a fost confiscat valoric.
De asemenea, în urma unui control efectuat într-un depozit neautorizat deţinut de aceeaşi societate comercială, poliţiştii Biroul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol au dispus confiscarea valorică a 460 de metri cubi de cherestea de răşinoase deţinuţi ilegal.
‘Totodată, în urma verificării notelor de recepţie, a proceselor verbale de procesare şi a avizelor de însoţire emise, poliţiştii au constatat că reprezentanţii depozitului neautorizat al societăţii comerciale au expediat trei transporturi de material lemnos în volum de peste 10 metri cubi, folosind avize de însoţire a materialului lemnos din care nu rezultă cu certitudine provenienţa legală a acestuia. De altfel, s-a constatat că societatea comercială a emis 10 avize de însoţire fictive’, a mai arătat IPJ.
Poliţiştii Biroul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol au întocmit în cauză dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunilor de transportul de material lemnos în volum de peste 10 metri cubi, fără documente specifice de transport şi falsul informatic. AGERPRES /(AS – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Karina Olteanu)