Numărul cererilor de la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud pentru programul de casare a autovehiculelor uzate, cunoscut sub numele de ‘Rabla local’, este de 400, după 10 zile de la deschiderea sesiunii de depunere pentru persoanele fizice, ceea ce reprezintă mai puţin de o treime din disponibil.
Potrivit datelor existente joi pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, în judeţ sunt doar şase primării care au accesat acest program, pentru un total de 1.240 de autovehicule uzate: municipiul Bistriţa, pentru 1.000 de vehicule uzate, comunele Ciceu Mihăieşti, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei şi Tiha Bârgăului, cu câte 50 de vehicule, şi comuna Braniştea, cu 40 de vehicule.
Până la această dată, la Bistriţa erau depuse 349 de cereri, iar, în cele cinci comune, un total de 51 de cereri, cele mai multe, şi anume 21, fiind la nivelul comunei Braniştea.
Potrivit unei statistici a Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări publicate la începutul acestui an, din parcul auto al judeţului Bistriţa-Năsăud făceau parte, în 2022, circa 107.000 de autoturisme şi 18.000 de autovehicule de transport mărfuri (excluzând autotractoarele), din care aproximativ 84% aveau o vechime mai mare de 12 ani.
Pentru programul ‘Rabla local’, sunt acceptate autovehicule care au cel puţin 15 ani vechime, stimulentul de casare fiind în valoare de 3.000 de lei. AGERPRES (AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Karina Olteanu)