Toate restricţiile de circulaţie impuse în ultimele zile în zona Portului Constanţa au fost ridicate, în încheierea ceremoniilor organizate de Forţele Navale cu prilejul Zilei Marinei Române, iar publicul este aşteptat, marţi, la festivitatea de retragere cu torţe a marinarilor militari şi la concerte.
Restricţiile de circulaţie impuse de autorităţi pe mai multe străzi din Portul Constanţa au fost necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea în condiţii optime a evenimentelor prilejuite de Ziua Marinei Române şi au fost suspendate începând cu ora 15.00, potrivit Forţelor Navale Române (FNR).
‘Ziua de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susţine un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, în intervalul orar 20,00 – 20,30, după care marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – str. Remus Opreanu – Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia’, se arată într-un comunicat al FNR.
* În timpul discursurilor susţinute cu prilejul Zilei Marinei Române, autorităţile au subliniat rolul important pe care îl au Forţele Navale pentru securitatea ţării şi a spaţiului Nord-Atlantic, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina.
Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la evenimentele organizate în faţa Comandamentului Flotei din Portul Constanţa, a declarat că securitatea României a fost consolidată şi că eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României vor fi continuate.
‘Am consolidat securitatea României şi vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înfiinţat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu şi permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre, pe termen lung’, a spus şeful statului.
La rândul său, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat contribuţia FNR la securitatea României şi a partenerilor din spaţiul Nord-Atlantic.
‘Forţele Navale Române au avut şi vor avea în continuare o contribuţie semnificativă pentru securitatea României şi a partenerilor noştri din spaţiul Nord-Atlantic. De aceea, în calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea şi modernizarea Forţelor Navale Române, dar şi pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea naţională şi a întregii regiuni’, a subliniat Ciolacu.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat că războiul din Ucraina arată cât de important este ca România, ţară cu ieşire la Marea Neagră, să dispună de capacităţi pentru a-şi proteja apele teritoriale şi zona economică exclusivă.
‘Din păcate, după decenii în care a fost un spaţiu deschis pentru navigaţie, o regiune a cooperării şi colaborării între ţările riverane şi partenerii din întreaga lume, războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a transformat Marea Neagră într-o zonă de confruntări armate. Ca răspuns la aceste ameninţări, Alianţa a arătat că este unită, că relaţia transatlantică este solidă şi că angajamentul asumat prin Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic este de nezdruncinat. Suntem toţi pentru unul şi unul pentru toţi’, a afirmat Tîlvăr.
De asemenea, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a amintit că în acest an, Forţele Navale au reluat prezenţa militară românească în Marea Mediterană, după o întrerupere de doi ani, cauzată de pandemia de COVID-19, şi determinată de războiul din Ucraina.
‘Anul acesta am participat cu fregata ‘Regele Ferdinand’, cu elicopter ambarcat, la operaţia Uniunii Europene EUNAVFOR MED IRINI şi vom participa peste trei săptămâni la operaţia NATO ‘Sea Guardian’ cu fregata ‘Regina Maria’. Demonstrăm astfel că Forţele Navale Române şi Armata României sunt un furnizor de securitate atât în Marea Neagră, cât şi în Marea Mediterană, pe care partenerii noştri se pot baza’, a mai declarat Panait.