AcasăStiri generaleLucrări realizate de pacienţi ai unor spitale de psihiatrie şi elevi ai...

Lucrări realizate de pacienţi ai unor spitale de psihiatrie şi elevi ai unei şcoli speciale – de vineri, la ARCUB Gabroveni

Expoziţia ‘ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion’, care reuneşte peste 200 de lucrări de pictură, desene şi gravuri realizate de copii şi adulţi, pacienţi ai unor spitale de psihiatrie şi elevi ai unei şcoli speciale din România, se va deschide vineri, la ARCUB – Hanul Gabroveni.

Proiectul se adresează unei audienţe mai largi cu scopul de a se deschide şi de a deveni familiară cu modurile de expresie plastică a unei categorii de actori sociali cu totul speciali, persoanele diagnosticate cu tulburări psihice, susţinând ideea că arta poate conduce la o reducere a stigmatizării acestora şi la o creştere a incluziunii sociale, informează ARCUB, într-o postare pe Facebook.

În cadrul expoziţiei de la ARCUB sunt incluse, de asemenea, lucrările Expoziţiei de Artă Psihopatologică OKAPI, realizate de copii cu vârste cuprinse între 9 şi 19 ani care au participat la şedinţe săptămânale de art-terapie prin pictură susţinute de Asociaţia Entuziart la Şcoala Profesională Specială ‘Sfântul Nicolae’ din Bucureşti.

O serie de lucrări ale expoziţiei, selectate de istoricul de artă Eva Laantee Reintamm şi de directorul Kondas Centre (Viljandi, Estonia), Mari Vallikivi, vor fi incluse în proiectul ‘Hidden Worlds Expanding’ parte din ‘Tartu 2024’, colecţia ‘ART IN/SANE’ urmând să intre într-un circuit internaţional, făcând vizibil patrimoniul cultural de artă psihopatologică din România, dar şi necesitatea unor politici publice coerente şi actuale, de sănătate mintală, precum şi a unor programe de îngrijire moderne incluzive.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 3 septembrie, la Sala Bolţilor de la demisolul Hanului Gabroveni, accesul fiind gratuit.

‘ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion’ este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Entuziart, Spitalul de Psihiatrie ‘Eftimie Iamandescu’ (Bălăceanca), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Pius Brînzeu’ Timişoara, Spitalul de Psihiatrie ‘Voila’ Câmpina, Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, Colecţia Prof. Dr. Constantin Enăchescu.

Expoziţia de la ARCUB face parte din proiectul de cercetare în domeniul psihiatriei culturale ‘ART IN/SANE’, care urmăreşte, printre altele, promovarea artei psihopatologice ca o formă de outsider art şi reducerea stigmatizării bolnavilor psihici, a marginalizării şi excluderii sociale a ‘artiştilor-bolnavi’ printr-o serie de dezbateri academice şi proiecte expoziţionale. Coordonat de dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical, în cadrul Institutului de Antropologie ‘Francisc I. Rainer’ al Academiei Române, proiectul a debutat în 2019 cu prima dezbatere academică, din ţara noastră, sub egida Academiei Române, cu privire la importanţa artei psihopatologice, ca parte a patrimoniului cultural, naţional şi transnaţional dar şi cu prima ediţie a expoziţiilor de artă psihopatologică din ciclul ART IN/SANE.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks