Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că în două-trei luni autoritatea locală va ajunge ‘la zi’ în ce priveşte eliberarea avizelor de defrişare pentru arborii uscaţi.
‘Pe chestiunea copacilor uscaţi nu a existat niciodată niciun filtru. În sensul că a existat o presiune din partea ADP-urilor de sector să toaleteze cât mai mult şi am semnat mii de avize de defrişare pentru copaci care au murit din cauză că au fost toaletaţi agresiv. În momentul în care am zis ‘hai să ne uităm cu atenţie la avizele de toaletare pe care le dăm’, am constatat că nu avem suficienţi oameni. Din cauza asta s-a făcut o listă de aşteptare, dar am mai reglat pe parcurs şi o să ajungem la zi în două-trei luni din momentul acesta’, a declarat Nicuşor Dan joi la TVR Info.
Pe de altă parte, primarul a precizat că există o ierarhie a problemelor în ce priveşte spaţiile verzi, iar riscul cel mai mare îl reprezintă pierderea a sute de hectare, din cauza Planurilor Urbanistice Zonale de sector.
‘E o problemă, bineînţeles, însă trebuie să ne uităm la ierarhia de probleme. Şi dacă vorbim de ierarhia de probleme pe spaţii verzi, cea mai mare dintre ele este riscul ca Bucureştiul să piardă prin aceste documentaţii de urbanism – PUZ-urile de sector – câteva sute de hectare. Un copac uscat, în opinia mea, dacă mai stă trei luni aşa uscat, nu e o mare tragedie, aşa cum este să pierzi 10-20 de hectare de spaţiu verde printr-o investiţie care îl acoperă cu totul, pentru totdeauna’, a spus primarul general.
În ce priveşte eradicarea ambroziei, Nicuşor Dan a apreciat că este o problemă ‘foarte dificil’ de rezolvat, deoarece nu există un cadastru al tuturor spaţiilor private, iar autoritatea locală nu are posibilitatea de a interveni pe terenurile private pe care creşte această plantă.
‘Din punct de vedere tehnic, să identifici toate terenurile private pe care creşte această plantă e foarte dificil. Adică nu există ambrozie pe spaţiile verzi pe care noi le avem în administrare sau ADP-urile de sector. Dar există pe terenuri private pe care nu am făcut niciodată noi, ca administraţie, o evidenţă, pentru a eficientiza controlul. Şi atunci controlăm, aşa, când ne sesizează oameni şi evident că este ineficient în momentul acesta’, a afirmat el.