AcasăStiri generaleCovasna: Teatrul 'Tamasi Aron' din Sfântu Gheorghe pregăteşte cinci premiere pentru noua...

Covasna: Teatrul ‘Tamasi Aron’ din Sfântu Gheorghe pregăteşte cinci premiere pentru noua stagiune

Teatrul maghiar ‘Tamasi Aron’ (TTA) din Sfântu Gheorghe va prezenta cinci premiere în noua stagiune, printre care şi un spectacol semnat de fostul director al instituţiei, regizorul Bocsardi Laszlo, care a primit anul acesta Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Reprezentanţii teatrului au menţionat că a 76-a stagiune a început cu repetiţiile la spectacolul ‘Conferinţa iraniană’ de Ivan Vyrypaev, în regia lui Bocsardi Laszlo, a cărui premieră va avea loc la începutul lunii octombrie.

‘La sfârşitul lunii octombrie, în Sala Kamara vor începe repetiţiile cu piesa ‘Tortul de îngheţată/Jegtorta’, de Dominik şi Viktor Kovacs, în regia lui Mate Szilvay. Repetiţiile la acest spectacol se vor desfăşura cu mai multe întreruperi, astfel că premiera este programată pentru începutul lunii februarie 2024. Tot la sfârşitul lunii octombrie, trupa TTA va începe să repete melodiile celebrului musical ‘Chicago’, de John Kander – Fred Ebb – Bob Fosse. Această producţie va fi spectacolul de Revelion din acest an, în regia lui Zoltan Puskas. Următoarea premieră este un spectacol după piesa lui Eugene Labiche, ‘Crima din strada Lourcine’, în regia lui Arpad Barabas’, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.

Ultima premieră a stagiunii va fi ‘Don Juan’, după Moliere, în regia lui Hegymegi Mate, care a lucrat, de-a lungul timpului, de mai multe ori cu actorii Teatrului Tamasi Aron.

Luna viitoare, trupa TTA va participa cu spectacolul ‘Napraforgo/Floarea Soarelui’ la Festivalul de Teatru Contemporan draMA, organizat de Teatrul Tomcsa Sandor din Odorheiu Secuiesc, iar la mijlocul lunii octombrie, teatrul va organiza o microstagiune care va reuni mai multe spectacole, printre care ‘Gyevuska’, ‘Oxigen’, ‘Napraforgo/Floarea Soarelui’ şi ‘Conferinţa iraniană’.

‘Spectacolul ‘Oxigen’, în regia lui Tibor Palffy, a fost selecţionat în Programul Festivalului Naţional de Teatru/FNT, în cadrul căruia va susţine două reprezentaţii la Bucureşti, pe 21 octombrie. În plus, Teatrul Tamasi Aron plănuieşte organizarea unui schimb de spectacole cu teatrele din Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş, în lunile noiembrie 2023 şi ianuarie 2024. În noiembrie vor fi reluate spectacolele ‘Totek / Familia Tot’ şi ‘Hullamzo vogeny /Mirele imprevizibil’, care încă sunt cerute de public. În această stagiune, se intenţionează reluarea şi altor producţii care încă stârnesc interesul spectatorilor, respectiv ‘Dragonul’, ‘Kaisers TV Ungarn’, ‘Când coboară luna plină peste second hand’, ‘Cartoforii’ şi ‘Aritmia.doc.”, se mai menţionează în comunicat.

Conducerea teatrului a punctat faptul că stagiunea 2023-2024 a început sub semnul incertitudinilor, din cauza proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul intenţionează să reducă deficitul bugetar.

‘Stagiunea 2023-2024 se deschide sub semnul unei ameninţări ce pluteşte deasupra teatrului nostru şi deasupra multor instituţii de cultură din judeţul Covasna şi din toată ţara, un pericol împotriva căruia s-a declanşat o mişcare de protest la nivel naţional. În ciuda proiectului de ordonanţă de urgenţă, prin care Guvernul intenţionează să reducă deficitul bugetar sacrificând instituţiile de cultură, trupa Teatrului Tamasi Aron este hotărâtă să-şi împlinească misiunea în slujba comunităţii spectatorilor săi şi să-şi finalizeze proiectele noii stagiuni teatrale’, se precizează în comunicat.

Directorul interimar al teatrului, Gyongyi Pal Ferenczi, şi-a exprimat speranţa că memoriul instituţiilor de cultură şi protestele declanşate la nivel naţional vor împiedica punerea în practică a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

‘Dacă proiectul guvernamental va intra în vigoare, atunci instituţiile culturale ale ţării vor fi puse într-o situaţie dificilă, fără precedent. Ar însemna moartea imediată a instituţiilor cu mai puţin de cincizeci de angajaţi, iar în cazul instituţiilor mai mari, precum Teatrul Tamasi Aron, ar începe o lungă perioadă de agonie (…). Desfiinţarea unor instituţii de cultură mici şi comasarea altora, reducerea cheltuielilor de personal şi funcţionare cu 15%, eliminarea posturilor vacante şi bugetul redus la 7,5 la sută – de la 28,5 în cazul Sfântu Gheorghe – toate acestea ar crea o situaţie imposibilă’, a declarat Pal Ferenczi Gyongyi, citată în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks