Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ (UBB) din Cluj-Napoca anunţă admitere de toamnă la specializări noi, inclusiv în domeniul Inteligenţă artificială.
‘Sesiunea de toamnă a admiterii în anul universitar 2023-2024 la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vine cu specializări noi în Inteligenţa artificială şi politici de sănătate publică dedicate candidaţilor la studiile de licenţă. Pe lângă specializările existente în sesiunea din luna iulie a admiterii, absolvenţii de liceu vor putea opta acum şi pentru specializările recent publicate în Monitorul Oficial al României: 1. Specializarea Inteligenţă artificială (Facultatea de Matematică şi Informatică) – 3 ani, cu frecvenţă – în limba engleză; 2. Specializarea Ingineria informaţiei (Facultatea de Matematică şi Informatică) – 4 ani, cu frecvenţă – în limba engleză; 3. Specializarea Ingineria informaţiei (Facultatea de Matematică şi Informatică) – 4 ani, cu frecvenţă – în limba maghiară; 4. Specializarea Servicii şi politici de sănătate publică (Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării) – 3 ani, cu frecvenţă, în limba română’, se arată într-un comunicat transmis, luni, de UBB.
Potrivit sursei citate, pentru sesiunea de admitere organizată la UBB în luna septembrie, candidaţii la studiile de licenţă vor avea la dispoziţie 930 de locuri bugetate, dintre care 15 sunt destinate candidaţilor romi, trei sunt dedicate persoanelor cu dizabilităţi, nouă sunt locuri alocate candidaţilor proveniţi din instituţiile de plasament, 124 de locuri sunt destinate absolvenţilor de liceu din mediul rural, iar 62 de locuri sunt dedicate românilor de pretutindeni.
Alături de cele 930 de locuri bugetate, candidaţii vor avea la dispoziţie şi locuri în sistem cu taxă: 6.771 de locuri la învăţământ cu frecvenţă, 1.201 de locuri la învăţământ la distanţă şi 15 locuri la învăţământ cu frecvenţă redusă.
‘Candidaţii la programele de master ale UBB vor putea alege dintre cele 663 de locuri bugetate sau cele 5.103 de locuri cu taxă. Un număr de 38 de locuri bugetate sunt destinate românilor de pretutindeni, alte 7 locuri sunt dedicate candidaţilor romi, iar 8 locuri bugetate sunt destinate candidaţilor proveniţi din sistemul de protecţie socială, în timp ce candidaţilor cu dizabilităţi le sunt alocate 3 locuri bugetate la programele de master. Perioada celei de-a doua sesiuni de admitere pentru anul universitar 2023-2024 este cuprinsă între 4 şi 11 septembrie 2023. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor şi perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile pentru fiecare dintre cele 22 de facultăţi ale UBB’, se mai arată în comunicat.
Pentru admiterea în anul universitar 2023-2024 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită.
‘Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.Informaţiile complete cu privire la admiterea din acest an la UBB pot fi consultate accesând linkul https://infoadmitere.ubbcluj.ro/ro/ ‘, se menţionează în comunicatul UBB.