Acasă55Luminiţa Odobescu - la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din UE;...

Luminiţa Odobescu – la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din UE; pe agendă – războiul din Ucraina

Ministrul Luminiţa Odobescu va fi prezentă, joi, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), găzduită de preşedinţia spaniolă a Consiliului UE, la Toledo, context în care cei prezenţi vor discuta despre războiul din Ucraina şi despre situaţia din Niger.

Potrivit MAE, miniştrii vor avea schimburi de opinii informale pe temele de pe agenda reuniunii Gymnich cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, respectiv cu ministrul Afacerilor Externe din Niger, Hassoumi Massoudou, şi cu preşedintele Comisiei Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), Omar Touray.

Discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor viza, cu precădere, sprijinul militar al Uniunii Europene pentru forţele armate ucrainene în contextul actualei contraofensive, precum şi angajamentele de securitate ale UE pe termen lung, în continuarea discuţiilor informale ale miniştrilor europeni ai Apărării, care au precedat reuniunea informală a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe.

Oficialii europeni vor discuta şi despre sprijinul UE pentru formula de pace propusă de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

În perspectiva săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU din septembrie, miniştrii de Externe europeni se vor coordona pentru a asigura eficienţa demersurilor diplomatice la nivelul UE în dialogul cu partenerii terţi, pentru a mobiliza un sprijin cât mai larg la nivel global pentru formula de pace.

Evoluţiile recente din Niger vor fi abordate în contextul deteriorării mediului de securitate şi a situaţiei umanitare din teren, după lovitura de stat din 26 iulie şi preluarea prin forţă a puterii de către junta militară condusă de generalul Tchiani. Obiectivul va fi coordonarea răspunsului UE la actuala criză, atât din perspectiva intereselor UE în regiune, cât şi a solicitării de sprijin din partea ECOWAS, organizaţie regională care are un rol esenţial în gestionarea situaţiei umanitare din regiune.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks