AcasăStiri generalePMB: Ziua Limbii Române, sărbătorită la Bucureşti

PMB: Ziua Limbii Române, sărbătorită la Bucureşti

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) organizează joi, de Ziua Limbii Române, mai multe evenimente omagiale, programul cuprinzând dezbateri, întâlniri cu scriitori, documentare, expoziţii, conferinţe, concerte, audiţii, sesiuni de lectură şi un inedit exerciţiu de dictare, informează PMB.

La Biblioteca Metropolitană Bucureşti are loc, de la ora 18,00, o Sesiune de Lectură Publică, în Grădina Botanică ‘Dimitrie Brândză’ (Şos. Cotroceni nr. 32, zona delimitată pentru picnic). Sesiunea este susţinută de Ioana Crăciunescu, Gabriela Toma şi Dan Mircea Cipariu, scriitori şi poeţi care au publicat în ultimii trei ani volume foarte valoroase, premiate atât în România, cât şi în afara ţării. Evenimentul este organizat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’, Open Art, APLER (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România) şi AgenţiadeCarte.ro.

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) organizează mai multe evenimente care îşi propun să ofere informaţii legate de DOOM 3, mărturisiri ale scriitorilor stabiliţi în străinătate, lecturi publice şi un concert de muzică tradiţională reinterpretată. Astfel, de la ora 17,00, la sediul MNLR are loc dezbaterea ‘Cuvinte, cuvinte, cuvinte’, care va aduce în atenţia publicului câteva dintre expresiile şi cuvintele noi care au fost adăugate în Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii române (DOOM 3). De la ora 18:30, tot la sediul MNLR, va avea loc dezbaterea ‘Scriitori români în străinătate’, iar de la ora 20,00 un concert susţinut de trupa GRAIU.

Totodată, de la ora 20,00, la Grădina cu Filme – Cinema & More (Piaţa Alexandru Lahovari nr.7), va avea loc recitalul poetei şi prozatoarei Nora Iuga, urmat de proiecţia documentarului ‘De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin’, regizat de Carla Teaha. Evenimentul este organizat de Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie (CREART) al Municipiului Bucureşti.

Casa Artelor Dinu Lipatti găzduieşte joi, de la ora 19,00, deschiderea stagiunii de toamnă prilejuită de evenimentul extraordinar ‘Ziua Limbii Române la Casa Artelor Dinu Lipatti’, ediţia a VI-a. Publicul se va bucura de audiţii din muzica lui Dimitrie Cantemir, de conferinţa ‘Dimitrie Cantemir – O evocare contemporană’, susţinută de Academician Georgeta Filitti şi de proiecţia filmului ‘Cantemir’ (1973).

Teatrul Nottara a programat o lectură online, în interpretarea actorului Gabriel Răuţă, pe pagina de FB a teatrului. Lectura face parte dintr-un program pe care Teatrul Nottara l-a început în luna martie, dedicat autorilor/cărţilor şi traducătorilor. Urmăriţi #LecturiEsenţiale pe pagina de Facebook a Teatrului Nottara.

Centrul Metropolitan de Educaţie şi Cultură ‘Ioan I. Dalles’ are deschisă expoziţia de artă românească – iconografie, intitulată ‘Mai presus decât Heruvimii’. Expoziţia, deschisă publicului în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 9.00 şi 19.00, poate fi vizitată până pe 30.09.2023.

Biroul Politici şi Strategii pentru Diaspora din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti sărbătoreşte Ziua Limbii Române printr-o acţiune organizată împreună cu copiii români din diaspora. Astfel, copiii înscrişi la şcolile româneşti de weekend ‘Nicolae Iorga’ din Birmingham şi Liverpool şi cei care participă la activităţile organizate de filialele Bibliotecii Prichindeilor (Cehia, Belgia, Croaţia, Suedia, Germania, Spania, Italia, Polonia, Danemarca, Marea Britanie, Austria, Franţa, Finlanda) au fost întrebaţi ‘Ce reprezintă pentru tine limba română?’. Răspunsurile lor creative – desene, picturi, mesaje scrise sau vocale – au fost editate într-un colaj audio şi video şi postat joi pe pagina de Facebook ‘Relaţia cu bucureştenii din diaspora’.

Pe 2 septembrie, Şoseaua Kiseleff va găzdui un eveniment neconvenţional, pus la cale de ARCUB, prin care se doreşte aducerea în prim-plan a frumuseţii limbii române, prin intermediul uneia dintre cele mai cunoscute şi practicate activităţi educative – dictarea. Astfel, băncile de şcoală se mută în zona Rondului Kiseleff, pentru a fi ocupate, într-un număr cât mai mare, de toţi cei care iubesc limba română, interesaţi să ia parte la cel mai amplu şi inedit exerciţiu de dictare. Participanţii vor aşterne pe hârtie texte literare recitate de scriitoarea Doina Ruşti. Distinsă cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul ‘Ion Creangă’, al Academiei Române, prozatoarea cu peste 40 de titluri traduse în peste 15 limbi va reda un text literar scris special pentru acest eveniment.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte pe 31 august, ca urmare a unei iniţiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României, prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990, în Republica Moldova, sub numele Limba Noastră, pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între graniţele ţării, ci şi dincolo de frontiere. AGERPRES /(AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks