Consilierii municipali au votat joi un proiect de hotărâre privind stabilirea distanţelor minime de amplasare a investiţiilor cu potenţial de poluare accidentală faţă de aglomerările urbane, în contextul în care în municipiul Giurgiu ar putea fi construit un incinerator de produse spitaliceşti.
La şedinţă a fost prezent şi viceprimarul municipiului Ruse, Bulgaria, Dimitar Nedev, care s-a arătat îngrijorat de construirea unui incinerator la Giurgiu.
‘Cred că acesta este, poate, cel mai important punct de pe ordinea de zi, acela al aprobării unui proiect de hotărâre care să stabilească distanţele minime de amplasare a investiţiilor cu potenţial de poluare accidentală faţă de aglomerări urbane, iar prin prezenţa aici a viceprimarului din Ruse, Bulgaria, Dimitar Nedev, şi a altor reprezentanţi ai societăţii civile trebuie să privim situaţia cu mare seriozitate. Am certitudinea că toţi vom vota cu gândul că nu va apărea acest incinerator aici, la Giurgiu, pentru că nu ne dorim să avem nici probleme naţionale, nici internaţionale, nici de sănătate’, a declarat viceprimarul Ionel Muscalu.
Punctele de vedere ale municipalităţii şi societăţii civile din Ruse au fost transmise în scris şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor din România şi au fost prezentate şi în şedinţa CLM Giurgiu de joi.
‘Biroul municipalităţii din Ruse a primit 32 de avize negative de la cetăţeni şi asociaţii care îşi exprimă dezacordul cu privire la acest proiect de construcţie a unui incinerator în municipiul Giurgiu. (…) Vă rog să luaţi în considerare nemulţumirea civilă faţă de proiectul de mai sus pentru a proteja sănătatea şi viaţa rezidenţilor din Ruse prin toate măsurile prevăzute de lege şi tratatele internaţionale’, a declarat Dimitar Nedev.
Primarul Adrian Anghelescu a explicat care a fost cursul apariţiei acestui proiect privind construcţia unui incinerator în municipiul Giurgiu şi care este punctul de vedere al municipalităţii faţă de acesta.
‘O societate a cerut un certificat de urbanism la Primăria municipiului Giurgiu pentru a obţine autorizaţia de construire pentru un incinerator de produse spitaliceşti. Fără să existe un studiu de impact, Direcţia de Sănătate Publică a dat aviz favorabil, de aici, toate celelalte instituţii avizatoare au dat avize favorabile. La un moment dat a apărut şi studiul de impact, deşi acesta ar fi trebuit să apară înainte ca DSP să avizeze acest proiect. Nimeni nu a mai vrut să retragă avizele respective. Noi ştiam că, prin natura fostei legi cu privire la astfel de obiective, era prevăzută respectarea unei distanţe minime de 500 de metri faţă de terenurile sau construcţiile private, dar aceasta a fost înlocuită, amendată doar cu termenul ‘vecinătate’. (…) Acum, dumneavoastră, consilierii municipali, sunteţi astăzi aici pentru a defini ce înseamnă vecinătate pentru cetăţenii oraşului Giurgiu. Dacă la deşeurile nepericuloase, ca gropi de gunoi, se prevede o rază de protecţie de 1.000 de metri, atunci consider că trebuie să luăm atitudine şi să venim în sprijinul cetăţenilor care se opun acestui incinerator şi să definim, în spiritul sănătăţii publice, o rază de protecţie de minimum 1.000 de metri, ca la gropile de gunoi’, a propus Anghelescu.
Consilierii susţinut că ‘toată lumea este împotriva amplasării acestui incinerator’ şi unii chiar au opinat ca un astfel de proiect ‘să nu fie permis pe întreaga arie administrativă a municipiului’ şi că ‘parlamentarii de Giurgiu ar trebui să repună pe masa Parlamentului un proiect de lege care să delimiteze cumva aceste distanţe’.
Preşedinta Euroregiunii Giurgiu-Ruse, Lili Ganceva, prezentă la şedinţă, a spus că acest proiect naşte îngrijorare în partea bulgară.
‘Sunt şi cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu, avem emoţii la discuţiile cu incineratorul, suntem puţin îngrijoraţi şi ne interesează, în primul rând, sănătatea, pentru că este cea mai importantă, de aceea sper să ne înţelegem aşa cum ne înţelegeam până acum’, a declarat Lili Ganceva.
În final, cei 19 consilierii locali municipali prezenţi la şedinţă, dintr-un total de 21, au votat un proiect de hotărâre prin care au definit ca ‘vecinătate’ în astfel de situaţii să fie o distanţă de 1.000 de metri faţă de terenurile şi locuinţele private.
Primarul oraşului Ruse, Pencho Milkov, s-a adresat ministrului român al Mediului, Mircea Fechet, căruia i-a transmis îngrijorările cetăţenilor din Ruse cu privire la construirea unui incinerator pentru deşeuri medicale şi animale în oraşul Giurgiu (situat pe malul opus al Dunării faţă de Ruse), potrivit BTA.
Anunţul a fost făcut marţi de centrul de presă al oraşului Ruse.
O scrisoare a fost trimisă şi ministrului bulgar al Mediului şi Apei, Julian Popov, în care sunt anexate toate declaraţiile împotriva construcţiei depuse la sediul primăriei, precum şi petiţia lansată de aproape 1.700 de locuitori din Ruse.
Primăria din Ruse a informat că o altă petiţie împotriva construcţiei incineratorului a fost adresată municipalităţii. Au fost primite, de asemenea, şi alte opinii negative. Toate acestea vor fi transmise ministrului bulgar Popov.
Directorul Inspectoratului Regional pentru Mediu şi Apă din Ruse, Tsonka Hristova, a anunţat în urmă cu câteva zile că inspectoratul a emis un aviz negativ asupra unei propuneri de proiect privind construcţia unei instalaţii de incinerare a deşeurilor medicale şi animale, întrucât evacuările de la această instalaţie ar putea ajunge la oraşul Ruse de peste Dunăre.