AcasăStiri generaleBrăila: Aproximativ 40% dintre unităţile de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie...

Brăila: Aproximativ 40% dintre unităţile de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

Aproximativ 40% dintre unităţile de învăţământ din judeţul Brăila nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, potrivit informaţiilor comunicate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila.

În anul şcolar 2023-2024, în judeţul Brăila vor funcţiona 102 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, acestea având arondate 141 unităţi de învăţământ, cu număr total de 243 de locaţii.

‘Din cele 243 de locaţii cu destinaţia de unităţi de învăţământ, 153 au autorizaţie sanitară de funcţionare, reprezentând 62,96%. La nivelul judeţului Brăila, funcţionează şi două facultăţi din care una deţine autorizaţie sanitară de funcţionare, iar cealaltă unitate nu este autorizată’, potrivit unei informări prezentate de directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină, în şedinţa Colegiului Prefectural Brăila.

În anul şcolar 2022-2023, au existat 104 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, cu 144 unităţi de învăţământ arondate şi cu un număr total de 248 de locaţii, din care 155 au avut autorizaţie sanitară de funcţionare, reprezentând 62,50%.

‘Menţionăm că, în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, reprezentanţii legali ai unităţilor de învăţământ trebuie să depună cereri conform OMSnr. 1030/2009 modificat, în baza declaraţiei pe proprie răspundere şi cu respectarea condiţiilor igienico-sanitare din OMS nr. 1456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor, OMS nr. 976/1998 entru aprobarea Normelor de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor şi OMS nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei. Autorizaţiile sanitare de funcţionare emise sunt verificate de inspectorii sanitari şi, în funcţie de de constatările acestora, pot surveni situaţii privind modificarea numărului unităţilor de învăţământ autorizate’, precizează directorul DSP Brăila.

Motivul cel mai des întâlnit pentru care şcolile din judeţul Brăila nu au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare este reprezentat de lipsa apei potabile. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks