Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘Crişana’ al judeţului Bihor va lansa, pe 13 septembrie, cu ocazia Zilei Pompierilor, o revistă pentru copii cu desene animate, jocuri şi concursuri, intitulată ‘Sal, Salamandra, Salvator’, în contextul activităţilor de pregătire a populaţiei derulate constant.
‘Ne dorim ca această mascotă, salamandra, drăguţă, simpatică, să ducă în rândul copiilor mesaje de prevenire, cu informaţii utile şi să facă mai plăcută activitatea pe care noi o desfăşurăm în grădiniţe şi şcoli. Trebuie să ne adaptăm nivelului lor de percepţie pentru a face cât mai atractivă informaţia. Este un material de instruire, în 20 de pagini, editat deocamdată în o sută de exemplare, pe care îl vom tipări periodic, pe diferite subiecte de interes. Vom distribui revistele educatorilor şi profesorilor, din mediul preşcolar şi ciclul primar,’ a declarat joi, într-o conferinţă de presă, şeful ISU Bihor, Sorin Caba.
Personajul mascotei este creaţia unei tinere angajată în colectivul pompierilor bihoreni, Alexandra Paina. Desenele sunt, de asemenea, realizate de ea, iar textele sunt scrise de purtătorul de cuvânt al ISU, Camelia Roşca, şi Alina Butaci, tot din cadrul instituţiei.
‘În mitologia europeană, salamandra este rezistentă la foc, inclusiv Aristotel spunea acest lucru, iar dacă trece prin flăcări le stinge. Mergând pe această idee, colega noastră a avut inspiraţia ca salamandra să fie îndrumătorul copiilor în jocul asimilării informaţiilor utile’, a precizat Camelia Roşca.
Lansarea acestei reviste, în format A4, va fi una dintre numeroasele activităţi pe care pompierii bihoreni le pregătesc pentru a-şi sărbători ziua, pe 13 septembrie.
Astfel, de ‘Ziua Pompierilor din România’, ce marchează 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, ISU Bihor va organiza, miercuri, o serie de activităţi atât la sediile subunităţilor din judeţ, cât şi în incinta Cetăţii Oradea.
Zece subunităţi din judeţ îşi vor deschide porţile publicului interesat, între orele 10,00 – 16,00, fiind programate o serie de exerciţii demonstrative, prezentarea tehnicii de luptă şi sesiuni de informare preventivă.
Pompierii din Oradea, ai Detaşamentelor 1 şi 2, vor fi prezenţi în incinta Cetăţii Oradea cu multe activităţi dedicate atât adulţilor, cât şi celor mici. Aici vor fi aduse autospeciale de intervenţie, echipamente şi accesorii specifice, se vor amenaja puncte de informare preventivă, de instruire pentru acordarea primului ajutor etc. Sunt anunţate, din oră în oră, câte un exerciţiu demonstrativ, de stingere a incendiilor, descarcerare, acordare a primului ajutor calificat.
Cei mici se vor putea distra doborând popice cu jetul de apă, vor putea acţiona asupra unor focare la macheta căsuţă cu refularea apei prin pistol de înaltă presiune, colorând fişele din domeniul situaţiilor de urgenţă, îşi vor putea face poze la Panoul Pompierilor şi, nu în cele din urmă, vor putea urca în maşinile de intervenţie.
Persoanele interesate vor putea vizita şi expoziţia tematică din Cetate dedicată pompierilor, aflată la secţia Muzeului Oraşului Oradea, unde vizitatorii vor descoperi obiecte emblematice pentru tradiţia pompierilor bihoreni, unele dintre acestea având o vechime de peste 150 de ani. Colecţia este completată cu trei pompe foarte vechi oferite de Primăria Sălacea.