Actorul Constantin Chiriac, care va susţine săptămâna viitoare un recital de poezie religioasă în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti, la Biserica Albă din Capitală, afirmă că evenimentul reprezintă ‘o mărturisire’, textele alese având ‘o rezonanţă aparte’ în sufletul artistului.
‘Am gândit mărturisirea, pentru că nu e neapărat un recital. De fiecare dată când fac acest model în catedrale, biserici, rog publicul şi slujitorii să nu aplaude la final, pentru că ce am gândit am gândit ca o mărturisire. Textele pe care le-am adunat au foarte multe întrebări, caută dialog şi care încearcă să înţeleagă acest necuprins uriaş care este Dumnezeu, Universul… (…) La un moment dat, Gabriel García Márquez spunea un lucru foarte frumos: ‘Am întrebat migdalul, Prietene vorbeşte-mi despre Dumnezeu. Şi migdalul a înflorit”, a declarat actorul pentru AGERPRES.
El a adăugat că textele alese au o ‘rezonanţă cu totul aparte aparte’ în sufletul său.
‘Trebuie să fie ceva care să vină dinlăuntrul meu, adică în clipa în care spun poezie – Mihai Eminescu sau Blaga sau Creangă – spun gânduri care s-au înlănţuit şi care au devenit ale mele’, a spus Constantin Chiriac.
Cunoscutul actor de film şi teatru Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’ din Sibiu, preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, va prezenta, marţi, de la ora 18,00, la Biserica Albă din Bucureşti, recitalul de poezie religioasă intitulat: ‘Metanie Ţie, Părinte!’. Recitalul include poeme semnate de Tudor Arghezi, Aron Cotruş, Lucian Blaga, Nichifor Crainic, Ştefan Aug. Doinaş, Rainer Maria Rilke şi William Shakespeare.
Luni, actorul va fi prezent la deschiderea Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti, găzduită de Aula Bibliotecii Centrale Universitare ‘Carol ID, unde va susţine un recital Eminescu – Creangă, intitulat ‘Domnule şi frate Eminescu’, construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, care pune în valoare prietenia creatoare, unică, dintre cei doi mari artişti români.
Evenimente similare iniţiate de Constantin Chiriac au avut loc în ţară, la Iaşi, Suceava, Putna, Voroneţ, Târgu Mureş, Cluj, Râmnicu Vâlcea, dar şi peste hotare – la Munchen, la Berlin, la Paris, la Montreal, la New York.
Recitalurile de la Bucureşti se înscriu în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie – FIPB, organizat, în perioada 11-17 septembrie, de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi găzduit în numeroase spaţii culturale din Capitală: biblioteci, teatre şi muzee. Poeţi din 27 de ţări de pe patru continente vin la FIPB, unde publicul îi poate întâlni în cadrul a peste 50 de evenimente extrem de variate: de la lecturi publice, la performance-uri, dezbateri, mese rotunde, lansări de carte, vernisaje. Accesul este gratuit.