AcasăStiri generaleExpoziţia 'Bucureşti. O stratigrafie în hărţi şi planuri', de marţi, la ARCUB...

Expoziţia ‘Bucureşti. O stratigrafie în hărţi şi planuri’, de marţi, la ARCUB – Hanul Gabroveni

Expoziţia ‘Bucureşti. O stratigrafie în hărţi şi planuri’ se va deschide marţi, începând cu ora 18,00, la sediul ARCUB – Hanul Gabroveni.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Naţional de Istorie a României, transmis vineri AGERPRES, expoziţia are ca obiectiv principal prezentarea detaliată a planurilor şi hărţilor Capitalei, începând din anul 1846 până în prezent, baza cartografică fiind asigurată de planul Borroczyn, finalizat în 1846.

Pentru a ilustra evoluţia oraşului, dar şi pentru recuperarea memoriei colective a unor locuri aproape uitate, vizitatorii vor avea ocazia să admire o serie de planşe litografiate în 1846, precum şi cele redesenate, în perioada 1915-1916, de către o echipă coordonată de arhitectul-şef al Capitalei, Cincinat Sfinţescu.

Naraţiunea expoziţională este completată cu ilustraţii de epocă, realizate de primii fotografi ai Bucureştilor Carol Popp de Szathmary şi Ludwig Angerer, documente vizuale utilizate în timpul celor două războaie mondiale de către aviaţia militară a combatanţilor şi, nu în ultimul rând, cu fotografii realizate de autori anonimi, cu ocazia unor evenimente importante din istoria Bucureştiului.

Sunt expuse gravuri şi litografii, portrete ale diverselor personalităţi care au influenţat soarta urbei bucureştene, imortalizate de penelul artiştilor contemporani, tablouri cu ultimii domnitori ai Ţării Româneşti – Gheorghe Bibescu şi Barbu Ştirbei, precum şi primii domnitori ai României, Al. I. Cuza şi Carol I.

În premieră, este prezentată panorama oraşului, realizată, între anii 1857-1859, de către Carol Popp de Szathmary cu ajutorul fotografiilor realizate din Turnul Colţei. Fotografiile de dimensiuni mari şi calitatea imaginilor permite vizualizarea cu uşurinţă a multor edificii care în timp, ori au dispărut, ori şi-au schimbat înfăţişarea, precum sunt Palatul Suţu şi clădirea Universităţii din Bucureşti.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 13 septembrie -1 octombrie, de marţi până duminică, între orele 12,00 – 20,00.

Parte a programului evenimentului cultural ‘Zilele Bucureştiului’ (20-24 septembrie 2023), proiectul expoziţional este organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, alături de ‘Laviţa’ şi Muzeul Municipiului Bucureşti.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks