Muzeul de Ştiinţe Naturale Roman, din cadrul Complexului Muzeal Naţional (CMN) Neamţ, va găzdui ‘Laboratorul curiozităţii’, expoziţie care îşi propune să ofere copiilor cu vârste între 5 şi 14 ani o experienţă educaţională nonformală.
În zona de biologie, organizatorii vor prezenta cum funcţionează organele de simţ, ce curiozităţi ascunde corpul uman, iar pe baza unei instalaţii interactive va fi prezentat cum funcţionează creierul.
‘Tot aici vom vedea prin ochii oamenilor care au defecte de vedere, ne vom testa simţurile, vom urmări iluzii optice şi vom putea descoperi părţi din lumea vie printr-un microscop’, precizează un comunicat de presă al CMN Neamţ transmis AGERPRES.
Turul ghidat va continua cu o serie de experimente de fizică, mecanică optică şi acustică. Aici vor fi realizate curcubeie, vor fi îmbinate puzzle-uri cu oglinzi şi vor fi îndoite creioane în apă.
‘Tot în zona de fizică vedem invizibilul cu efectul Schlieren, sunetul cu experimente de cimatică, dar şi matematica prin Figurile lui Lissajous. De asemenea vom afla cum zboară avioanele cu principiul Bernoulli, vom desena cu un pendulul gravitaţiona şi vom aprinde becuri cu o bobină Tesla. La final îi provocăm pe copii îşi testeze logica, perspicacitatea, dar şi capacitatea de soluţionare a problemelor prin asamblarea de mecanisme cu roţi dinţate şi puzzle-uri logice’, se mai menţionează în comunicatul de presă.
Experienţa ‘Laborator’ este o experienţă interdisciplinară, special concepută pentru a stârni curiozitatea copiilor faţă de domeniile ştiinţei.
Un tur ghidat în ‘Laboratorul curiozităţii’ durează aproximativ 50 de minute, iar tururile se desfăşoară din oră în oră, în intervalul 10,00-18,00.