Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat joi că nu este de acord cu o prelungire a termenului de operaţionalizare a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR).
Precizările au fost făcute după ce RetuRO a solicitat prelungirea cu cel puţin trei luni a termenului de punere în funcţiune a sistemului, motivând că ‘natura extrem de complexă a sistemului’ necesită un ‘interval specific de timp pentru dezvoltare şi testare corespunzătoare, dar şi pentru a asigura o integrare mai uşoară a tuturor părţilor implicate’.
‘Poziţia mea pe acest subiect este una clară şi foarte fermă şi mă bucur că această decizie am putut să o iau împreună cu primul ministru, împreună cu ceilalţi miniştri pe care i-am consultat, respectiv faptul că termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanţie-returnare va porni în România. Acest termen nu este negociabil, iar eu consider că o ţară nu se poate construi din amânări’, a arătat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
El a subliniat că sistemul trebuie pornit de pe data de 30 noiembrie şi a menţionat că decizia aceasta nu este una ‘luată în grabă’ sau care să nu ţină cont de interesele industriei. Pe de altă parte, decizia este luată în spiritul legii şi al respectului faţă de cetăţeni şi generaţiile următoare, a spus Fechet. Ministrul a subliniat că respectarea termenului stabilit este ‘crucială’ pentru succesul SGR şi pentru un mediu mai curat şi mai sănătos.
‘Suntem într-un paradox, în care deşi anual generăm şi punem pe piaţă şase-şapte miliarde de recipiente de băuturi, industria reciclatoare din România este obligată să importe deşeuri din alte ţări pentru a-şi asigura materia primă. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor rămâne acelaşi partener al industriei, rămâne un partener de dialog cu reprezentanţii companiei RetuRO. Chiar astăzi îi invit la minister pentru a stabili împreună foaia de parcurs, pentru a vedea cum pornim pe 30 noiembrie sistemul garanţie returnare’, a spus Mircea Fechet.
El a reamintit că data iniţială a implementării sistemului era 1 ianuarie 2021, dar a fost amânată la 1 octombrie 2022 şi la 30 noiembrie 2023. Ministrul a mai precizat că industria ‘a avut la dispoziţie cinci ani’, începând cu anul 2018, pentru a se pregăti în vederea intrării în vigoare a acestui sistem. Totodată, implementarea sistemului ‘poate fi răspunsul la procedurile de infringement actuale sau viitoare’ pe care România le poate avea în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru modul în care gestionează deşeurile reciclabile, a explicat ministrul.
‘Eu consider că Guvernul României a dat dovadă de flexibilitate, a dat dovadă de înţelegere, însă nu putem perpetua acest model al amânării, pentru că vorbim despre sistemul care va transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării. (…) România, din păcate, ocupă încă ultimul loc în Europa la capitolul reciclare, iar sistemul garanţie-returnare este acel sistem care atinge, în anumite ţări, precum Germania, performanţe care depăşesc 96, 97, 98% din ambalajele de băuturi, în funcţie de fracţia colectată. Cu alte cuvinte, acest sistem, spre deosebire de România, unde astăzi din zece PET-uri, nouă le ducem în cel mai bun caz la groapa de gunoi şi doar unul ajunge în instalaţia de reciclare, poate inversa acest procent, să ducem nouă la reciclare şi doar unul la depozitare, dacă va fi cazul’, a spus Mircea Fechet.