Peste 300 de proiecte de cercetare, invenţii, inovaţii sau chiar opere de artă sunt prezentate la cea de-a patra ediţie a Salonului internaţional INVENTCOR, care se desfăşoară la Deva în perioada 14-16 septembrie, formatul evenimentului fiind unul hibrid, cu prezentări online sau la faţa locului.
Organizat de inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă şi Asociaţia CorneliuGroup în colaborare cu Universitatea Politehnica Timişoara, prin Facultatea de Inginerie Hunedoara, salonul prezintă lucrări ştiinţifice, studii, invenţii şi inovaţii din domenii ca protecţia mediului, bio şi nanotehnologie, industria alimentară, IT, medicină şi agricultură.
‘Avem peste 320 de înscrieri, din 29 de ţări ale lumii. Toate lucrările sunt interesante şi complexe. Avem şi un segment dedicat copiilor. Anul acesta, şi cred că este o premieră naţională, am adoptat şi un sistem de prezentare prin utilizarea unui totem virtual, astfel încât să nu mai fie necesară tipărirea posterelor şi lipirea lor pe panourile de afişaj. Politehnica Timişoara a optat pentru acest mod de expunere, iar de anul viitor sper să avem cât mai multe astfel de prezentări. Pot să menţionez şi un proiect de cercetare a Universităţii Tehnice ‘Gh Asachi’ din Iaşi, axat pe domeniul textilelor. Proiectul este realizat în parteneriat cu şase ţări din lume, iar produsul final este dezvoltarea unor materiale textile inovative cu funcţii avansate’, a declarat inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, pentru AGERPRES.
Anul acesta, în cadrul salonului se desfăşoară şi simpozionul ‘Puterea minţii creative’, în care se vor prezenta comunicări pe diverse teme, începând cu proprietatea intelectuală, rolul comunităţii ştiinţifice, protecţia mediului, descoperiri în industria alimentară.
‘Universitatea Politehnica Timişoara şi Facultatea de Inginerie Hunedoara (FIH) susţin astfel de evenimente. Dincolo de ceea ce înseamnă o educaţie formală, pe care punem un accent deosebit, noi încurajăm şi evenimente care sunt legate de educaţia nonformală. Sunt convins că prezenţa atâtor proiecte de cercetare şi standuri didactice, la acest eveniment, demonstrează faptul că acest salon este unul care deja este cunoscut în ţară şi străinătate’, a menţionat şi decanul FIH, Gelu Ovidiu Tirian.
Între lucrările prezentate s-a distins şi un colţ dedicat artei realizată în alte forme decât cele clasice, unul dintre artişti prezentând două lucrări realizate din componente electronice uzate sau discuri, de la cele clasice, de vinilin, până la cele moderne.
‘În general, creez o poveste, iar în cazul de faţă este vorba despre un audiobook. Am ascultat poveşti pe discuri de vinilin, apoi avem o generaţie de discuri care folosesc o altă tehnică, până ajungem în ziua de astăzi’, a explicat artistul plastic Mugurel Manea, membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) Deva-Hunedoara.
Potrivit organizatorilor, anul viitor Salonul INVENTCOR va avea loc în luna aprilie. AGERPRES / (A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)