Un festival gastronomic românesc are loc, sâmbătă, în oraşul ungar Gyula, organizat de Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), iar vizitatorii vor primi porţii gratuite de sarmale, ciorbă sau alte produse tradiţionale româneşti.
Preşedintele ATRU, Gheorghe Cozma, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că cel puţin 1.500 de oameni sunt aşteptaţi la festival, români şi maghiari sau turişti aflaţi în Gyula, care este şi staţiune.
‘Este ediţia a XVII-a a festivalului gastronomic românesc şi la toate cele anterioare am avut un număr mare de vizitatori. Locul de desfăşurare este Parcul Cetăţii, unde au loc cele mai importante manifestări din oraşul Gyula şi care este foarte vizitat de turişti. Intrarea este gratuită, iar echipele de bucătari din România şi Ungaria vor oferi gratuit porţii de sarmale, de ciorbă sau de alte produse făcute după reţete tradiţionale româneşti’, a spus Cozma.
Programul evenimentului începe la ora 9,00, iar concursul gastronomic – la ora 10,00.
Vizitatorii vor avea parte şi de un program cu artişti români, între care Ansamblul ‘Doina Bihorului’ şi Fanfara de la Rodna Veche (Bistriţa-Năsăud). Vor mai prezenta spectacole de muzică şi dans elevi ai comunităţii de români de la şcoli din Ungaria.
Pentru copii va exista un program special, cu ateliere de lucru manual, pictură pe faţă, vată pe băţ, castel gonflabil şi jocuri.
Conform ATRU, în Ungaria există o comunitate formată din aproximativ 36.000 de români, concentrată în localităţi apropiate graniţei cu România. Cei mai mulţi români trăiesc în judeţul Bekes, de exemplu în oraşul Gyula, învecinat cu localitatea arădeană Vărşand, locuind aproximativ 5.000 de români.