Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că lupta împotriva corupţiei trebuie să rămână o ‘preocupare constantă’.
‘Lupta împotriva corupţiei trebuie, însă, să rămână o preocupare constantă. Combaterea corupţiei la nivel înalt are nevoie şi pe mai departe de eforturi constante şi de rezultate palpabile. Principiul conform căruia nimeni nu este mai presus de lege trebuie să se reconfirme prin fiecare anchetă realizată cu profesionism într-un termen optim şi cu respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale’, a spus şeful statului la reuniunea ‘Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept – context naţional şi european’, organizată de Ministerul Justiţiei.
El a subliniat că misiunea sistemului judiciar rămâne una fundamentală pentru parcursul unui stat democratic.
‘O justiţie independentă şi puternică ne asigură că generaţiile viitoare vor putea trăi într-o ţară în care legea este respectată, în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt protejate în mod efectiv, iar fiecare cetăţean îşi poate valorifica potenţialul’, a arătat Iohannis.
El a mai spus că, într-un context internaţional complicat, într-o perioadă marcată de crize suprapuse, ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, în spiritul valorilor pe care s-a clădit Uniunea Europeană, precum respectarea drepturilor omului, a libertăţii, a democraţiei, a egalităţii, a statului de drept şi a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale.
Şeful statului a apreciat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o oportunitate de a consolida acest important succes de etapă şi de a investi într-un sistem judiciar puternic, inclusiv prin măsuri precum evaluarea şi actualizarea legislaţiei privind cadrul de integritate sau programe de formare în domeniul integrităţii.
‘Deficitul de personal din sistemul judiciar, infrastructura optimă, accelerarea procesului de digitalizare, dialogul în interiorul acestui sistem, asigurarea securităţii raporturilor juridice sunt doar câteva dintre subiectele care trebuie să rămână în atenţia tuturor decidenţilor chemaţi să identifice soluţii viabile. În acelaşi timp, creşterea eficienţei actului de justiţie, promovarea integrităţii în viaţa publică, lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile şi consolidarea capacităţii instituţiilor din sistemul judiciar nu se opresc prin ridicarea MCV’, a adăugat el.
Preşedintele Iohannis a menţionat că aceste obiective sunt parte integrantă din viaţa societăţii româneşti, iar la nivelul UE România se va înscrie în continuare în tabloul general european, alături de toate statele Uniunii, prin intermediul mecanismului privind statul de drept în Uniunea Europeană, consolidat, din 2022, cu recomandări specifice de ţară.
‘Acest cadru, parte a instrumentarului european din sfera democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale, asigură României, care a susţinut de la început introducerea mecanismului şi participă activ la acesta, coordonatele continuării colaborării cu Comisia Europeană şi ale schimbului de experienţă şi bune practici cu celelalte state membre’, a adăugat Iohannis.
El a subliniat că a susţinut în mod constant şi necondiţionat reformele necesare pentru a ajunge la ridicarea MCV.
‘Rămân la fel de hotărât să folosesc toate prerogativele constituţionale pentru protejarea valorilor europene’, a mai spus Iohannis.