Specialişti şi istorici din şapte ţări europene au luat parte, vineri, la conferinţa internaţională ‘Vremurile Huniazilor’, găzduită de Castelul Corvinilor din Hunedoara, evenimentul, aflat sub patronajul Academiei Române, marcând şi finalul primei etape de restaurare şi conservare a monumentului istoric, derulată în baza unei finanţări europene în valoare de 5 milioane de euro.
La conferinţă participă specialişti de renume din România, Germania, Polonia, Ungaria, Serbia, Croaţia şi Marea Britanie, manifestarea ştiinţifică fiind deschisă de preşedintele Academiei Române, prof. dr. Ioan Aurel Pop.
Referindu-se la Castelul Corvinilor, preşedintele Academiei Române a catalogat Castelul Corvinilor ca o pe ‘minune de istorie şi de arhitectură’, unică în sud-estul Europei, şi a punctat personalitatea lui Iancu de Hunedoara şi a familiei sale.
‘Vrem să aducem în atenţia opiniei publice personalităţile acestea. În primul rând pe Iancu de Hunedoara, care a fost numit ‘ultimul mare cruciat european’, care a apărat civilizaţia creştină în faţa asalturilor unor forţe distructive şi a reuşit să păstreze, cum se spunea atunci, ‘Respublica Christiana’ (Republica Creştină), nu numai Ţările Române, nu numai Ungaria, întreaga civilizaţie europeană, oprind puhoiul otoman în această zonă şi permiţând Occidentului să se dezvolte. Prin urmare, astăzi suntem membri ai Uniunii Europene şi e bine să ştim că şi în partea asta vitregită de Europă au existat forţe care au luptat, care s-au străduit pentru binele bazelor civilizaţiei europene care sunt clasicismul greco-latin şi iudeo-creştinismul. Aceste valori, după părerea mea, trebuie conservate dacă vrem să păstrăm Europa în continuare. Având şansa să avem acest castel minunat pe teritoriul ţării noastre, aici, la Hunedoara, trebuie să facem tot posibilul să-l cunoaştem şi noi şi să-l cunoască şi alţii’, a arătat academicianul Ioan Aurel Pop.
Conferinţa de la Hunedoara marchează simbolic finalizarea primei etape de restaurare – conservare şi punere în valoare a Castelului Corvinilor, care a fost posibilă datorită unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 5 milioane de euro, câştigat de Primăria Hunedoara.
Totodată, la castel va începe o nouă etapă de restaurare – conservare, prin intermediul unui al doilea proiect cu finanţare europeană întocmit şi câştigat de municipalitate, în valoare totală de 6 milioane de euro.