CORECTIE LA STIREA CU ID 7697951 DIN 2023-09-15 16:32:28
Tulcea, 15 sep /Agerpres/ – Circa 20 de persoane au mers continuu timp de aproape 15 minute, vineri, în jurul orei 13,00, pe o trecere de pietoni, din centrul oraşului tulcean Măcin, în semn de protest faţă de o decizie a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de a interzice parcarea şi staţionarea maşinilor în zona respectivă.
Hotărârea CNAIR a fost luată după ce Primăria Măcin a cerut direcţiei constănţene o soluţie pentru fluidizarea traficului în centrul oraşului, aglomerat după deschiderea traficului pe podul peste Dunăre dintre Smârdan şi municipiul Brăila, în contextul în care şoseaua dintre pod şi satul Jijila, prevăzută în proiect, nu este finalizată.
Cele circa 20 de persoane care au protestat susţin că în oraş nu au locuri de parcare, iar în lipsa celor din zona centrală, anulate începând de vineri de CNAIR, oamenii se vor descurca foarte greu, în condiţiile în care în zonă sunt instituţii publice sau de interes public, dar şi societăţi private care nu au cum să-şi facă aprovizionarea în lipsa spaţiilor de parcare de pe drumul european.
‘Ne-au dărâmat casele, le-au fisurat cei cu tirurile şi am înţeles pe deplin. Dar acolo sunt atâtea magazine, instituţii publice. Vine un bătrân la un notariat, unde laşi maşina? Spun că pe străzile adiacente. Acolo sunt cel puţin 200 de maşini parcate’, a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Călin, unul dintre protestatari.
El a mai spus că luni, 18 septembrie, numărul persoanelor care vor participa la protest va fi mai mare, persoanele nemulţumite urmând să circule prin Măcin cu viteze de 5 până la 10 kilometri pe oră.
‘Toată lumea spune că vorbim. Păi, nu mai avem ce să vorbim. Vrem rezolvări. De luni vor fi zilnic proteste’, a mai spus Cristian Călin.
La rândul său, primarul oraşului Măcin, Gheorghe Văcaru, a declarat că proiectarea pentru centura ocolitoare este aproape finalizată.
‘E aproape gata proiectarea la centura ocolitoare, dar vor dura exproprierile. Până atunci am vrut o soluţie pentru fluidizarea circulaţiei, iar CNAIR a decis să interzică oprirea maşinilor, dar în zonă sunt instituţii publice, bănci, agenţi comerciali care se aprovizionează la şosea, pentru că nu au o altă modalitate’, a declarat primarul oraşului Măcin, Gheorghe Văcaru.
Edilul a recunoscut că oraşul este deficitar în ceea ce priveşte spaţiile pentru parcare şi a amintit că în anul 2019, după o petiţie publică iniţiată în urma avarierii reţelelor de apă din localitate din cauza traficului greu şi după o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a obţinut din partea autorităţilor naţionale circa 6 milioane de euro pentru realizarea unei şosele de centură a oraşului.
Potrivit Consiliului Judeţean Tulcea, şoseaua care face legătura între podul peste Dunăre de la Brăila şi satul Jijila a fost realizată în proporţie de peste 50% şi va fi finalizată până la sfârşitul anului, aceasta urmând să fie a doua cale rutieră pe care o vor avea la dispoziţie şoferii de pe malul nord-dobrogean al Dunării.
În momentul de faţă, accesul pe pod de pe malul tulcean al Dunării se face pe digul şosea Măcin-Smârdan, până la acesta şoferii fiind obligaţi să treacă prin oraşul Măcin care uneşte atât drumul european 87 Tulcea-Brăila, via Isaccea-Jijila , cât şi drumul naţional DN 22 Tulcea-Brăila, via Horia.
Traficul pe podul dintre Măcin şi Brăila s-a deschis în luna iulie, obiectivul fiind realizat din fonduri europene, prin mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)