O ceremonie dedicată eroilor care s-au jertfit în primul război mondial a avut loc, duminică, la Crucea Caraiman, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la inaugurarea monumentului.
‘Cinstind eroii Primului Război Mondial, ne reafirmăm angajamentul solemn de a păstra sacra lor moştenire şi de a împlini idealul lor, o Românie prosperă, liberă şi puternică’, se arată în mesajul premierului Marcel Ciolacu, ce a fost transmis de consilierul de stat Victor Opaschi din cadrul Cancelariei prim-ministrului.
El şi-a exprimat recunoştinţa pentru înaintaşii care au contribuit la prosperitatea şi afirmarea naţiunii române unite prin ‘luptă tenace şi sacrificii’.
‘Crucea de pe Caraiman simbolizează însuşi poporul român, care în numele celui mai mare ideal al său, Unirea, a găsit curajul, forţa, inteligenţa şi spiritul de sacrificiu pentru a izbândi. Această izbândă a venit cu un preţ uriaş, 900.000 de soldaţi – pierderi estimate ale Armatei Române – căzuţi pe front, decedaţi în lagăre’, a declarat secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu.
El a amintit că, în perioada 2016-2020, Ministerul Apărării Naţionale a implementat proiectul de restaurare, reabilitare şi conservare a Crucii Caraiman.
‘Să aducem (…) în fiecare zi prinosul nostru de recunoştinţă eroilor neamului care au făcut jertfa supremă în cele două războaie mondiale, în decembrie ’89, în teatrele de operaţii după 1990, contribuind determinant la integrarea naţiunii române în NATO şi în Uniunea Europeană’, a adăugat Adrian Ţuţuianu.
În cadrul evenimentului organizat de Ministerul Apărării Naţionale a fost intonat imnul naţional şi a fost ţinută o ceremonie religioasă, fiind depuse şi coroane de flori.
Ceremonia a fost programată iniţial pentru sâmbătă, 16 septembrie, însă a fost amânat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
În anul 2013, Crucea Eroilor Neamului de pe vârful Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. AGERPRES / (A – autor: Iulia Carciog, editor: Marius Frăţilă)