Aspecte preliminare ale expertizelor unor fragmente din drone identificate pe teritoriul naţional au fost prezentate, luni, membrilor Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat şi din Camera Deputaţilor care s-au întâlnit cu ministrul de resort, Angel Tîlvăr.
Potrivit unui comunicat al MApN transmis marţi AGERPRES, întâlnirea a avut loc la sediul ministerului, în urma invitaţiei adresate de conducerea celor două comisii.
‘Tema principală a întâlnirii, la care au fost prezenţi şi şefi ai unor structuri centrale ale ministerului, a fost dedicată situaţiei generate de identificarea pe teritoriul naţional a unor fragmente de drone similare celor folosite de forţele ruse, în contextul intensificării atacurilor Federaţiei Ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în proximitatea României’, se arată în comunicat.
După briefingul de informare privind evoluţiile din mediul de securitate în regiunea Mării Negre, au fost prezentate aspecte preliminare ale expertizelor probelor ridicate din cele trei locuri din judeţul Tulcea în care au fost identificate fragmente de drone şi măsurile luate de MApN pentru reducerea riscurilor asociate atacurilor ruse asupra porturilor ucrainene pentru zonele de pe teritoriul României aflate în imediata apropiere.
Reprezentanţii partidelor parlamentare în comisiile de apărare au adresat întrebări ministrului Angel Tîlvăr cu privire la subiectul principal aflat în discuţie, precum şi pe alte teme de interes din sfera securităţii şi apărării, aflate în competenţa Ministerului Apărării Naţionale.
Ministrul Angel Tîlvăr a mulţumit membrilor comisiilor reunite de apărare pentru deschiderea permanentă la dialog, sprijinul constant acordat priorităţilor legislative ale instituţiei, precum şi pentru participarea şi implicarea în iniţiativele şi activităţile organizate de MApN.
‘Întâlnirile periodice pe care le avem – şi cred că, statistic, suntem una dintre instituţiile care se întâlneşte cel mai des cu comisiile tutelare din Parlament, precum şi consultările curente pe care le avem în alte diferite formate contribuie în mod direct la consolidarea politicii de apărare a României. Prin discuţiile pe care le purtăm în plenul comisiilor, prin schimbul permanent de opinii, prin informaţiile pe care le punem permanent, cu toată deschiderea, la dispoziţia Parlamentului, prin sprijinul pe care dumneavoastră, senatorii şi deputaţii din Comisiile de apărare, îl asiguraţi promovării agendei noastre legislative, demonstrăm că securitatea României reprezintă un obiectiv fără culoare politică, iar interesele noastre de a asigura românilor un climat de siguranţă şi normalitate, mai ales în acest mediu de securitate, sunt în convergenţă’, a declarat Angel Tîlvăr, citat în comunicat.
Potrivit MApN, senatorii şi deputaţii prezenţi au apreciat deschiderea la dialog a reprezentanţilor MApN.
Membrii Comisiilor reunite pentru apărare au transmis un mesaj de susţinere pentru activitatea MApN, în special în domeniul creşterii atractivităţii carierei militare, atât pentru cei care îşi doresc să se înroleze în cadrul efectivelor Armatei României, cât şi pentru personalul aflat deja în activitate.
De asemenea, a fost exprimată preocuparea de a găsi, în contextul derulării importantelor programe de înzestrare, soluţii comune pentru sprijinirea dezvoltării industriei naţionale de apărare.