Ansamblul Conacului Emil Racoviţă din comuna Dăneşti va fi consolidat în cadrul unui proiect în valoare de peste 16 milioane de lei, derulat prin Institutul Naţional al Patrimoniului, a anunţat, marţi, ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Raluca Turcan a menţionat că Institutul Naţional al Patrimoniului a lansat procedura simplificată pentru atribuirea contractului de lucrări de restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric Conacul Emil Racoviţă, azi Casă Memorială.
‘Pentru a cinsti memoria marelui savant român Emil Racoviţă (1868-1947), casa părinţilor săi a devenit în 1928 muzeu memorial unde se păstrează exponate legate de viaţa şi activitatea acestuia, dar şi de perioada în care a participat la expediţia în Antarctica, pe vasul ‘Belgica’. În casa memorială se urmăreşte reamenajarea sălilor dedicate celor trei personalităţi locale: Emil Racoviţă, Grigore T. Popa şi Emil Condurachi, personalităţi de seamă ale locului. Printre activităţile avute în vedere a se desfăşura în muzeu se numără expoziţii temporare şi simpozioane dedicate celor trei mari personalităţi. Pe parcursul circuitului muzeal se vor amenaja expoziţii tematice’, a precizat Raluca Turcan.
Ansamblul Conacului Emil Racoviţă, situat la 45 de kilometri de Vaslui, în fostul sat Şurăneşti, astăzi Emil Racoviţă, din comuna Dăneşti, este trecut în Lista Monumentelor Istorice 2010, la poziţia 264, având codul LMI VS-II-a-B-06795.
Este format din corpul vechi (aripa de vest), construit în secolul al XIX-lea de către Gheorghe Racoviţă, tatăl lui Emil Racoviţă, magistrat şi membru fondator al societăţii ”Junimea”, corpul nou (aripa de est), construit de Emil Racoviţă, la începutul secolului al XX-lea, ruine, beciuri şi parcul cu arbori seculari.
Din punct de vedere arhitectural, conacul se înscrie în curentul neoromânesc şi are un plan rectangular cu trei fronturi în rezalit pe faţada principală. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)