Sindicatul Independent al Salariaţilor (SIS) din Teatrul ‘Sică Alexandrescu’ (TSA) Braşov protestează împotriva modului în care se organizează concursurile pentru ocuparea posturilor de manageri şi împotriva felului în care se exercită controlul activităţii acestora, solicitând Primăriei Braşov, în a cărei subordine se află, să ‘oprească abuzurile managerului interimar’.
‘Slăbiciunile acestui sistem au făcut ca, în ultimii 20 de ani, Teatrul ‘Sică Alexandrescu’ să fie lăsat pe mâna unui singur om, respectiv directorul sau managerul, care, de cele mai multe ori, a făcut din instituţie o adevărată ‘afacere personală’. Actele instituţiei, contractul de manager interimar şi mai ales contractele de colaborare sunt ţinute bine sub cheie, la Compartimentul salarizare personal, deşi conform legii, acestea trebuie puse şi la dispoziţia Sindicatului, care a cerut acest lucru. Consiliul de Administraţie nu are practic nicio putere, iar cel mai important compartiment al Teatrului, cel Artistic, nu are niciun reprezentant în acest organism de conducere. Postul de şef compartiment artistic este ţinut vacant de ani de zile, pentru ca managerul să poată controla singur activitatea Teatrului. De ce oare ??? În felul acesta se iau aşa-zise măsuri disciplinare draconice, doar împotriva unor angajaţi care nu sunt în graţiile managerului interimar şi, în acelaşi timp se fac plăţi strigătoare la cer către angajaţii care susţin poziţia managerului interimar şi joacă după cum cântă acesta, chiar dacă melodia fredonată este extrem de falsă’, se arată într-un document transmis presei de SIS.
Reacţia sindicatului vine în urma apelului public făcut de trei angajaţi ai teatrului braşovean care au semnalat, anterior, o serie de nereguli din instituţie şi cu care SIS se declară solidar. Printre acestea se numără faptul că, până în anii trecuţi, timp de 10 ani, pe postul de secretar literar era angajată ‘o doamnă de la Bucureşti’ care venea cel mult odată pe lună la Teatrul ‘Sică Alexandrescu’, dar lua salariul pentru normă întreagă, lună de lună, sau faptul că, de şapte ani, ‘este plătit lună de lună, cu normă întreagă (minim 5000 lei net/lună) un regizor braşovean stabilit la Bucureşti, care prin fişa postului pe care şi-a făcut-o singur pe vremea când era director, are obligaţia de a monta un spectacol odată la doi ani.
‘Conducerea Teatrului ‘Sică Alexandrescu’ mai plăteşte cu normă întreagă doi actori care au un spectacol, cel mult două pe lună, şi face programul instituţiei în funcţie de zilele în care aceştia pot veni la Braşov, după programul pe care îl au la alte Teatre la care ei mai sunt angajaţi’, mai sesizează SIS.
În replică, într-un comunicat remis, luni, presei, managerul Dan Cogălniceanu, afirmă că ‘TSA Braşov nu este de acord cu forma aleasă de unii angajaţi de a-şi exprima propriile opinii’, subliniind că ‘libertatea de exprimare nu trebuie să aducă prejudicii demnităţii, onoarei, vieţii private şi imaginii unei persoane’.
Totodată, sursa citată precizează că managementul TSA îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile legale, reglementările în vigoare şi răspunde prompt la solicitările autorităţilor administrative sau jurisdicţionale competente, menţionând că instituţia de cultură a făcut obiectul ‘a numeroase verificări şi controale din partea instituţiilor statului.
‘Este demn de menţionat că auditul Primăriei Braşov demonstrează calitatea actului de management în integralitatea lui’, precizează managerul TSA în comunicat.