Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional PROPATRIA va avea loc în perioada 1 – 30 octombrie, în şase ţări europene – Italia, Republica Moldova, Germania, Franţa, Israel şi România, informează un comunicat transmis AGERPRES.
Evenimentul va fi deschis pe 1 octombrie, în Piazza di Spagna din Roma, cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist ‘Ţara Vrancei’, în parteneriat cu Ambasada României în Italia şi Primăria Generală a Romei.
‘Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni’.
Festivalul va continua la Roma pe 4 octombrie, când maestrul Daniel Jinga, directorul Operei Naţionale Bucureşti, va dirija Orchestra de Cameră a Conservatorului Santa Cecilia. Maratonul cultural rămâne la Roma cu concertul susţinut de soprana Rodica Vica (Austria) şi de pianista Mara Dobrescu (Franţa), director artistic al festivalului, urmat de recitalul de pian al Adelei Liculescu (Austria) la sediul Ambasadei României în Italia.
În continuare, în Republica Moldova, în Sala cu Orgă de la Chişinău va avea loc spectacolul de muzică şi poezie ‘ Aplauze pentru poet’, cu actriţa Rodica Mandache, actorul Eduard Păuna şi pianistul Cătălin Răducanu.
Maratonul cultural va continua la Berlin, la sediul Ambasadei României în Germania, cu concertul susţinut de pianistul Cristian Niculescu şi de violoncelistul Radu Nagy.
Va urma Parisul, cu concertul realizat în colaborare cu Concursul Internaţional de Canto George Enescu de la Paris susţinut de violonista Irina Mureşanu ( SUA) şi al pianistei Dana Ciocârlie (Franţa).
Festivalul va continua în Israel cu recitalul pianistului Michael Abramovich (Germania), la Conservatorul din Tel Aviv, în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor Israelieni din limba română.
Festivalul Internaţional PROPATRIA se va încheia în România, pe 30 octombrie, cu Gala Extraordinară de Operă PROPATRIA 13, ce va avea loc pe scena Operei Naţionale Bucureşti, avându-i ca solişti pe soprana Letiţia Viţelaru (Italia) şi baritonul Sorin Coliban (Austria), acompaniaţi de Orchestra Metropolitană Bucureşti, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral.
‘Festivalul PROPATRIA va premia excelenţa românească în toate ţările în care va ajunge, aducând în atenţia atât a publicului cât şi a românilor de pretutindeni, tinerele valori româneşti în curs de afirmare oferind concerte şi spectacole remarcabile publicului din Italia, Germania, Israel, Franţa, Republica Moldova şi România’, precizează organizatorii.
Proiectul este realizat de Asociaţia culturală româno-italiană PROPATRIA din Roma, sub direcţia artistică a Marei Dobrescu, în parteneriat şi cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în România, Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Germania, Ambasada României în Israel, Ambasada României în Republica Moldova, în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma, ICR Bucureşti, ICR Paris, ICR Tel-Aviv, ICR Chişinău, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Opera Naţională Bucureşti, Comune di Roma, Concursul Internaţional de Canto George Enescu de la Paris, Universitatea de Vest din Timişoara, Muzeul National de Muzica George Enescu, Universitatea Naţională de Arte George Enescu din Iaşi, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură din Bucureşti, Asociaţia PropatriaVOX din Focşani, Hubart Agency, Asociaţia Pro Contemporania, International Music Competition for Youth ‘Dinu Lipatti’, Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.