Primăria Sfântu Gheorghe a amplasat cinci standuri în diferite puncte ale municipiului, în care, timp de două săptămâni, vor fi strânse semnături pentru susţinerea steagului localităţii, anulat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe considerentul că nu este reprezentativ pentru toţi locuitorii oraşului, ci doar pentru comunitatea maghiară.
Primarul Antal Arpad a declarat că sentinţa este inacceptabilă, motiv pentru care autorităţile locale vor relua demersurile pentru aprobarea drapelului.
‘Având în vedere faptul că instanţa a anulat steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe motiv că nu ar fi reprezentantiv pentru acest oraş şi pentru oamenii care trăiesc în oraşul nostru, am decis să strângem semnături pentru a demonstra că acest steag este forate bun pentru noi. A apărut în spaţiul public şi informaţia cum că, de fapt, noi am fi dorit să aprobăm steagul Ungariei sau steagul secuiesc ca steag al municipiului Sfântu Gheorghe, dar dumneavoastră care staţi şi locuiţi în acest oraş ştiţi foarte bine că acest lucru nu este adevărat, cunoaşteţi aceste steaguri şi vedeţi diferenţa. Tocmai de aceea, vă rog să fiţi alături de noi, vă rog să semnaţi şi dumneavoastră, să demonstrăm faptul că noi ştim mai bine ce este reprezentativ pentru noi, decât un judecător care trăieşte într-un alt oraş. Contez pe dumneavoastră!’, a transmis Antal Arpad, prin intermediul unui mesaj video postat pe Facebook.
Potrivit acestuia, după încheierea acţiunii de colectare de semnături prin intermediul standurilor, va fi creată o platformă online pentru susţinerea cauzei şi vor fi strânse semnături şi în sistem door-to-door, campania urmând să se încheie în jurul datei de 10 noiembrie.
‘Vizitaţi unul dintre cele cinci standuri din Sfântu Gheorghe până pe 8 octombrie, între orele 15 şi 19,30 în timpul săptămânii şi între 10 şi 16 în weekend, şi semnaţi pentru susţinerea steagului oraşului nostru. Scopul petiţiei este de a ne asigura că drapelul oraşului nostru poate fi arborat legal pe faţadele instituţiilor din oraş şi că putem folosi liber simbolurile comunităţii noastre’, a scris Antal Arpad, pe pagina de socializare.
Punctele de strângere a semnăturilor se află în faţa statuii Grof Miko Imre din Parcul Elisabeta, în faţa Sălii Sporturilor Szabo Kati de pe strada Stadionului, la piaţa agroalimentară din strada Banki Donat, în faţa magazinului Şugaş din centrul municipiului şi în zona magazinului Bertis din zona Gării.
În luna februarie a.c, instanţa supremă a anulat hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat steagul oficial al municipiului Sfântu Gheorghe, în urma unei acţiuni în instanţă formulate de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.
‘În anul 2015, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş se pronunţa ferm împotriva acestui steag şi contesta proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului. Am precizat încă de atunci că steagul are caracter pur etnic maghiar şi am solicitat includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească (…) Acum, instanţa de judecată a dat dreptate Forumului Civic al Românilor, a respins definitiv şi irevocabil recursul şi a anulat HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar’, a declarat, la acea vreme, preşedintele Forumului, Dragoş Burghelia.