Problema fondurilor destructurate deţinute de Biblioteca Naţională a României, adică a tone de carte care pot fi introduse în circuit, parte a memoriei naţionale, în cadrul proiectului ‘Memoria naţională’, a fost tema unei conferinţe de presă organizată, marţi, la sediul instituţiei.
‘Apreciez eforturile pe care Biblioteca Naţională le-a făcut, de la demararea proiectului şi până astăzi, pentru igienizarea a 11 tone de fonduri destructurate şi consider că este esenţial ca acest proiect să îşi atingă scopul, pentru că vorbim despre peste 4,4 milioane de unităţi bibliografice puse la dispoziţia publicului şi despre punerea în valoare a unui important patrimoniu scris’, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan, într-o postare pe pagina de Facebook.
Ea a precizat că Ministerul Culturii sprijină iniţiativa Bibliotecii Naţionale a României.
‘Accesul la cultură este unul dintre obiectivele noastre prioritare, iar Biblioteca Naţională joacă un rol esenţial în aceste sens. De aceea, mă alătur eforturilor domnului Adrian Cioroianu de a genera solidaritate în jurul acestui proiect care ar putea conecta importante resurse din societate în jurul unui obiectiv atât de important pentru noi şi pentru generaţiile ce vor urma’, a scris ministrul.
Ea a precizat că sunt multe exemple de proiecte culturale importante care au văzut lumina zilei şi care şi-au atins scopurile tocmai pentru că au concentrat eforturile tuturor segmentelor importante din societate: autorităţi locale şi centrale, instituţii de cultură, mediul privat, organizaţiile de presă.
‘Parteneriatele care deja funcţionează în jurul proiectului de recuperare a patrimoniului naţional scris derulat de Biblioteca Naţională sunt un prim pas necesar către atingerea obiectivelor propuse şi le sunt recunoscătoare oamenilor şi organizaţiilor implicate în proiect’, a afirmat ministrul.
Turcan a afirmat că se urmăreşte digitalizarea patrimoniului cultural al României, iar Biblioteca Naţională a fost una dintre instituţiile incluse în acest proiect.
‘Voi urmări in continuare alocarea de resurse pentru investiţii în domeniul infrastructurii culturale şi al patrimoniului cultural scris’, a precizat ministrul Culturii.
Raluca Turcan a afirmat că un proiect important pentru Biblioteca Naţională şi pentru iubitorii de cultură scrisă este şi cel al refacerii ‘Aşezămintelor Brătianu’.
‘Recent, am semnat documentaţia pentru proiectarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Vilei ‘Ion I.C. Brătianu’ din Bucureşti, sediu al Serviciului Colecţii Speciale al Bibliotecii Naţionale a României. Procedura de achiziţie se află în derulare, obiectivul având o alocare de aproximativ opt milioane euro net’, a mai spus ministrul Culturii.